Рахівська районна рада вимагає заборонити полювання в частині лісництв району

рушницяУ зв’язку з почастішанням випадків браконьєрства на території гуцульського краю, Рахівська районна рада вдалася до радикальних кроків. Про це йдеться в рішенні ради від 25 січня 2016 року.

Відповідно до пункту 43 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону України “Про мисливське господарство та полювання”, Закону України “Про природно-заповідний фонд” та враховуючи рішення сесій Богданської, Лугівської сільських рад Рахівського району та численних звернень громадян району, районна рада

ВИРІШИЛА:

  1. Схвалити звернення до Президента України, Прем’єр-Мінстра України, Верховної Ради України, Закарпатської облради, Прокуратури Закарпатської області, управління лісового та мисливського господарства у Закарпатській області щодо грубих порушень Закону України „Про мисливське господарство та полювання”, Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” та Закону України „Про природно –заповідний фонд України” Закарпатським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, ДП „Рахівське ЛДГ”, ТМР „Грінвуд”(додається).

2. Інформацію голови постійної комісії районної ради з питань регламенту, депутатської етики, адміністративно-територіального устрою, законності та правопорядку щодо грубих порушень Закону України „Про мисливське

господарство та полювання”, Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону України „Про природно – заповідний фонд України” Закарпатським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, ТМР „Грінвуд”, ДП “Рахівським ЛДГ прийняти до відома.

3. Враховуючи грубі порушення Закону України „Про мисливське господарство та полювання”, Закону України „Про природно – заповідний фонд України”, Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” заборонити полювання та перебування зі зброєю, засобами полювання, собаками всім особам в угіддях Щаульського, Білотисянського та Говерлянського лісництв ДП „Рахівське ЛДГ”, терміном до 01.01.2021р. крім працівників державної лісової охорони під час виконання службових обов’язків.

4. Рекомендувати управлінню лісового та мисливського господарства у Закарпатській області відкликати надані ТМР „Грінвуд” ліцензії на полювання, та в подальшому не надавати такі ліцензії.

5. Всім установам, підприємствам та організаціям надалі вирішувати питання надання в користування мисливських угідь з Рахівською районною радою, у відповідності ст. 9 Закону України „Про мисливське господарство та полювання” та ст. 43 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”.

6. Прокуратурі Закарпатської області дати юридичну оцінку діям службових осіб управління лісового та мисливського господарства у Закарпатській області, ТМР „Грінвуд”, ДП „Рахівське ЛДГ” при вирішенні питання надання в користування мисливських угідь та в подальшій видачі ліцензій на полювання.

7. Районному товариству мисливців та рибалок „Говерла” (Кабаль В.Ю.), ДП „Ясінянське ЛМГ” (Теличук В.Ф.), ДП „Великобичківське ЛМГ” (Сойма Ю.М.), ДП”Рахівське ЛДГ”(Приступа В.М.) розробити відповідні програми розвитку мисливського господарства на період 2016-2020 роки та подати на затвердження в Рахівську районну раду.

7. Опублікувати дане рішення у засобах масової інформації.

8. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань екології та використання природних ресурсів(Боднар І.І.) та з питань регламенту, депутатської етики, адміністративно-територіального устрою, законності та правопорядку (Кокіш-Мельник М.Ю.).

Голова ради В.І.Дан

Також було підтримано окреме звернення щодо діяльності ТМР „Грінвуд”.

Президенту України

Премєр-міністру України

Верховна Рада України

Агенція лісових ресурсів України

Закарпатська обласна рада

Прокуратура Закарпатської обл..

Управління лісового та мисливського господарства у Закарпатській обл..

Звернення

7 серпня 2009 року Закарпатською обласною радою було прийнято рішення № 919 „Про надання Товариству мисливців та рибалок „Грінвуд” мисливських угідь у тимчасове користування”, яким на 25 років передано мисливські угіддя загальною площею 19572 га..

30 вересня 2009 року районна рада рішенням № 368 схвалила звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України та Закарпатської обласної ради щодо вжиття заходів по відміні рішення Закарпатської обласної ради від 07.08.2009 року № 919 „Про надання ТМР „Грінвуд” мисливських угідь у тимчасове користування” за яким ТМР „Грінвуд” надано у тимчасове користування терміном на 25 років мисливські угіддя загальною площею 19572 га в межах земель лісового фонду Говерлянського, Білотисянського та Щаульського лісництв ДП „Рахівського ЛДГ”.

У результаті розгляду звернення депутатів районної ради від 30 вересня 2009 року № 368 прокуратурою Закарпатської області встановлено, що рішення обласної ради 07.08.2009 № 919 прийнято з порушенням вимог Закону України „Про мисливське господарство та полювання”. Зокрема, в листі прокуратури Закарпатської області від 05.11.2009 року №07/4-839-09 вказується, що порушена вимога ч.1 ст.22 зазначеного закону. Рішення обласною радою прийнято без відповідного подання Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства. Також варто зауважити про те, що районною радою додатково з’ясовано, що в мисливські угіддя ТМР „Грінвуд” увійшли землі Карпатського біосферного заповідника без вилучення у землекористувачів (землі природно-заповідного фонду) без погодження та відома адміністрації заповідника площею 1958 га на території кварталів 4-11,14 Говерлянського лісництва, з яких 369 га належить до буферної зони та 1589 га до зони антропогенних ландшафтів, чим порушено дію статей 7-9 та 12 Закону України „Про природно-заповідний фонд України” (лист Карпатського біосферного заповідника від 19.11.2009 р. № 752).

11 квітня 2012 року було отримано чергову відповідь відписку за № 05/3-839-09 та за підписом заступника прокурора області п. М.Хиля, який просто перерахував факти викладені в зверненні і посилається, що рішенням господарського суду м. Києва від 19.01.2011р. у задоволені вказаного позову відмовлено. Не погодившись з прийнятим рішенням прокуратурою Закарпатської області його було оскаржено в апеляційному порядку. Постановою Київського апеляційного господарського суду від 22.03.2011р. вказане рішення господарського суду міста Києва залишено без змін. Та підстави для його оскарження в касаційному порядку відсутні(???).

Невже це не підстави(?), що рішення Закарпатської обласної ради за № 919 від 07.08.2009р. було прийнято з грубим порушенням, що підтверджується листом Державного комітету лісового господарства України 30.11.2009р. за № 03-06/5689 та листами 05.07.2010р. за № 13353/12/10-10, від 16.11.2009р. за № 18771/11/10-09 та до нього додатку від 18.012.2009р. Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, що деякі документи подані до Закарпатської обласної ради, щодо надання мисливських угідь у користування товариству мисливців та рибалок “Грінвуд” не відповідають вимогам Закону України “Про мисливське господарювання та полювання”.

Листом 23.11.2009р. за № 761 Карпатський біосферний заповідник звернувся до прокуратури Рахівського району з проханням опротестувати рішення Закарпатської обласної ради за № 919 від 07.08.2009р., так як передача заповідних територій Карпатського біосферного заповідника площею 1958га в тимчасове користування ТМР ”Грінвуд” під мисливські угіддя проведена всупереч ст..ст.5, 7-9, 12, 18, 42 Закону України “Про природно-заповідний фонд України” та Положення “Про Карпатський біосферний заповідник” і “Про наукову діяльність заповідників та національних природних парків України” та станом на сьогодні на даній заповідній території ТМР ”Грінвуд” проводиться полювання.

Прокуратура Закарпатської області листами від 12.11.2009р. за № 07/4-839-09, від 15.12.2009р. за № 07/4-140-07, від 23.07.2010р. за № 1104-00, від 08.10.2010 за № 07/4-839-09 також стверджує, що рішення Закарпатської обласної ради від 07.08.2009р. за № 919 прийнято в порушення вимог Закону України “Про мисливське господарювання та полювання”, та прийнято без відповідного подання Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства’’.

Крім того, 09.10.2009р. слідчим управління ГМВС України в Закарпатській області порушено кримінальну справу по факту підроблення погодження Богданської сільської ради Рахівського району про надання ТМР ”Грінвуд” мисливських угідь у тимчасове користування за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України. Також у ході розслідування цієї кримінальної справи прокуратурою області 28.10.2009р. стосовно службових осіб Богданської та Лугівської сільських рад Рахівського району порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.365 КК України.

Громадяни Рахівщини неодноразово заявляли, що працівники ТМР ”Грінвуд” продовжують виганяти місцевих жителів із лісу, встановлюють межові знаки, перешкоджають працівникам лісової охорони виконувати свої службові обов’язки та здійснюють полювання в заборонений для цього час та забороненими методами.

Населення Рахівського району обурене таким рішенням Закарпатської обласної ради про безоплатне надання майже 20тис.га мисливських угідь терміном на 25 років товариству мисливців та рибалок “Грінвуд” та просять належного реагування.

Крім того, на Богданській долині Рахівського району, де розташовані мисливські угіддя ТМР ,,Грінвуд” виникла напружена ситуація, що може викликати та привести до непередбачуваних наслідків так як мешканці зазнають утисків та всіляких перешкод при переході через наведені вище мисливські угіддя на полонини збоку відповідних осіб ТМР ”Грінвуд”.

Стверджуючи різними інстанціями, прокуратурою Закарпатської області, Генеральною Прокуратурою України, Державним комітетом лісового господарства України, Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, факт, що рішення Закарпатської обласної ради від 07.08.2009р. за № 919 прийнято в порушення вимог Закону України “Про мисливське господарювання та полювання” так як було прийнято без відповідного подання Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, однак жодна з вище згаданих інстанцій та контролюючих органів не проводить жодних заходів реагування про повернення мисливських угідь у власність держави, а винні особи чомусь не притягуються до кримінальної відповідальності згідно вимог діючого чинного законодавства України.

Окрім того, в 2015р. у мисливських угіддях ТМР ”Грінвуд” Говерлянське лісництво працівниками міліції та районним мисливознавцем було виявлено, що в ТМР ”Грінвуд” так звані мисливці браконьєрством вполювали дику козулю використовуючи для цього не реєстровану мисливську зброю. При огляді місця події був присутній голова ТМР ”Грінвуд” Шіляк В.В., і при цьому працівники лісової охорони вказували на нього як на одного з винуватців даної події.

Географічне розташування угідь ТМР ”Грінвуд”(межа із державним кордоном України із Румунією) надають можливість зацікавленим особам додатково збагачуватись за рахунок контрабанди.

З огляду на викладене, звертаємось до Вас, сподіваючись на Ваше розуміння і підтримку інтересів територіальних громад сіл і селищ та громадськості району щодо розслідування даної ситуації.

Переконливо просимо Вас звернути увагу на клопотання узагальнені у цьому зверненні депутатів районної ради, і віримо в те, що завдяки Вашій безпосередній участі такі негативні як не законне користуванням угідь лісового та заповідного фонду, контрабанда буде ліквідовано, а винні понесуть покарання.

З повагою,

Депутати Рахівської районної ради

Звернення прийнято 25.02.2016р. на

третій сесії Рахівської районної

ради VIIскликання

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *