На Закарпатті за участі правоохоронних органів відбувається рейдерське захоплення майна Благодійної Католицької Організації (ФОТО)

Про це “Трибуну” інформує директор Благодійної Католицької Громадської Організації “Милосердя” Анна Михайлівна Береш. У арсеналі рейдерів погрози, залякування та наїзди правоохоронців. Днями невстановленні особи підпалили належне фонду майно у с. Іванівці Мукачівського району. Активну участь, за словами потерпілої,  у “віджимі” майна бере прокурор Мукачівського району О.Братюк.

Голова благодійного фонду Анна Береш з цього приводу звернулася до народних депутатів Юлії Тимошенко та Івана Крулька.

Снимок экрана от 2015-04-24 07:42:00

Народним депутатам України VIII скликання

Тимошенко Юлії Володимирівні,

Крулько Івану Івановичу.

вiд Директора Благодійної Католицької

Громадської Організації “Милосердя”

Анни Михайліви Береш

Вельмишановні народні депутати,

звертається до Вас Благодiйна Католицька Громадська Органiзацiя “МИЛОСЕРДЯ” (Закарпатська обл., Перечинський р-н., м. Перечин, вул. Жовтнева 43) з проханням про допомогу в захисті БКГО від чергової спроби певної групи людей заволодiти майном на території  Івановецької селищної Ради, Мукачівського р-ну яким володіє БКГО з 1998 р., а це – земельна ділянка (5 га), виділена БКГО “Милосердя” в 1998 р., а з 1999 р. передана їй в постійне користування, на цій території коштом БКГО та її доброчинців були прокладені світло-, водозабезпечення та є зведена будiвля церкви (до даху). Треба сказати що цi спроби заволодiти майном БКГО не є новi (нижче опишу як розгортались події), але на цей раз мова іде про намагання добитись своєї цілі кримінальним шляхом, а саме: фальсифікацією держ.актів та змушуванням державних службовців до лжесвідчень і відмовлення від своїх же рішень, і такими протиправними діями домогтися анулювання через Господарський суд в м. Ужгороді Державного Акту на право постійного користування земельною ділянкою (5 га) БКГО “Милосердя” (копія Державного Акту додається).

БКГО “Милисердя” була створена в 1995 р. в м. Перечин, але мені як керівнику організації багато доводилось їздити по всій області допомагаючи чим тільки могли і дитячим будинкам, інернатам з хворими ДЦП, бідним, інвалідам -таким як і ми з моїм чоловіком. ( інваліди II-групи з 1988 р.), соціально незахищеним людям. В 1998 р. виникла ідея реалізувати на території  Івановецької селищної Ради, в урочищі “Могилка”, один соціальний проект, а саме: збудувати дитячий будинок, школу, відкрити їдальню для бідних людей (подібний проект вже був реалізаований БКГО у м. Перечин) і за прикладом західних католицьких соццентрів до опікування цих людей хотіли залучити сестер-монашок (або монахів). Надзвичайно важливо була для нас реалізація цього проекту саме в урочищі “Могилка”, так як на його території  в 27.10.1947 р., НКВД було скоєно замaх на єпископа Теодора Ромжу і для нас як греко-католиків, було важливо зберегти цілістним саме місце (ділянку) замаху, та його ландшафт незабудованим об’єктами, щоб зберегти його історичне обличчя котре би нагадувало майбутнім поколінням про нищівний тоталітарний режим. Ідея цього проекту виникла після того як мені стало відомо що Селищна Рада, в 1998 р., після покосу планувала розділити згадану територію (землi  запасу) на паї. Про це я повідомила єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії Іоана Семедій, але він зразу відкинув ідею просити Івановецьку Селищну Раду про виділення єпархії цієї землi, мотивуючи тим що єпархія не може взяти на себе іще один великий тягар, т.як вже 6 років велось будівництво Ужгородської Семінарії, котре потребувало величезних коштів та сил. Я розуміла мотиви Владики, але в той же час мені було дуже шкода i боляче, розуміючи що буде втрачена назавжди ця історична територія, тому діставши згоду Владики І.Семедій, БКГО “Милосердя” взяла на себе відповідальність збереження цього історичного місця. Таким чином в 1998 р., я, як директор БКГО “Милосердя”, написла Заяву зі зверненням до депутатів Івановецької Селищної Ради (вхід.30, від 13.11.1998, копія додається), з проханням  про виділення на території Селищної Ради 5 гект. замлі, для здійснення цього проекту.  Депутати 23 сесії, своїм Рішенням від  29.12.1998 р. задовільнили дану Заяву (копія Рішенням від  29.12.1998 р додається). В 1999 р., ті ж депутати Івановецької Селищної Ради своїм Рішенням передали згадану територію в постійне користування БКГО “Милосердя”(копія Витяг з Рішенням від  27.12.1999 р додається), на основі якого,  БКГО “Милосердя”, було виготовлено Державний Акт. Після отримання всіх необхідних погоджувальних дозволів для проведення будівництва – від держ.установ та гілок держ.влади всіх рівнів, включаючи підтримку цього проекту Головою обласної Ради Василя Лінтура (всі документи є у БКГО “Милосердя”),  на даній території, на замовлення БКГО “Милосердя” були здійснені  слідуючі роботи:

 

  1. геологічною службою після отримання інформації щодо умов майбутнього будівництва та майбутньої діяльності об’єкта, на 5 гект. території було проведено інженерно-геологічниі, топографо-геодезичні, геолого-гідрогеологічні та інженерно-пошукові роботи та підготовлено проекто-кошторисну документацію зі звітом результатів, відповідних матеріалів у вигляді технічних обмірів та висновків.

 

  1. для забезпечення водопостачанням вказаної території, геологічною службою були проведені бурові роботи свердловин (глубина 150 м.) та монтаж систем водопостачання;

 

  1. для забезпечення електропостачанням вказаної території попередньо була виготовлена проектно-кошторисна документація на будівництво лінії електричної мережі, технічні умови на приєднання до інженерних мереж та комунікацій в с. Іванівці, Мукачівського р-ну, та проектування трансформаторної підстанцій (КПП); а згодом збудована лінія електричної мережі та трансформаторна підстанція  (КПП на 40 Kwt);

 

  1. Проектним інститутом “ГІПРОГРАД” (м. Ужгород), був виготовлений архітектурний проект (з технічно-кошторисною документацією) майбутнього комплексу в урочищі “Могилка” (дитячий будинок, школу-інтернат, їдальню для бідних людей і т.д.);

 

  1. В память скоєння замaху на єпископа Т. Ромжа, на замовлення БКГО “Милосердя”, архітектор Арнольд Медвецький, виготовив авторський архітектурний проект (з технічно-кошторисною документацією) майбутнього храму. Згідно незмінним планам БКГО “Милосердя”, в храмі будуть служити священники Мукачівської греко-католицької єпархії. (Через протиправне блокування будівельних робіт, яке з 2010 р., веде Голови Івановецькоi сільської ради Мукачiвського р-ну, Мишкулинець М. М.,.будiвля майбутньої церкви  є зведена тільки до даху).

Снимок экрана от 2015-04-24 07:41:16

Треба зазначити, що хоч храм зводиться для духовних потреб вірників Мукачівської греко-католицької єпархії, проведення та фінансування робіт проводиться виключно за кошти БКГО та її доброчинців. Управління Мукачівської греко-католицької єпархії та жодна (!) її парафія ні технічно, ні фінансово, ні фізично від 1998 р. абсолютно жоднимим чином до. зведення не долучилась. Більше того, починаючи з 1999 р., БКГО територію котра їй передана в постійне користування в урочищі “Могилка”, постійно надає Управлінню Мукачівської греко-католицької єпархії для щорічних прощ її вірників на свято Христа Царя. БКГО завжди брала на себе всі фінансові витрати цих зібрань, обладнала тимчасові дерев’яні сповідальниці, для духовних потреб вірників Мукачівської греко-католицької єпархії, закупила літургійний одяг та інші культові принадлежности (тимчасовий вівтарь, літургійні покривала і т.д.); були збудовані туалети. БКГО “Милосердя” постійно надавала гуманітарну допомогу парафіям Мукачівської греко-католицької єпархії, а єпархіальнїй семінарії – овочі (котрі вирощуємо власними силами, для потреб їдальні для бідних людей). Так ми дружньо жили з керівництвом Мукачівської греко-католицької єпархії поки нею керував єп. Іоан Семедій, але з приходом нового керівництва ситуація почала змінюватись.

В 2005 р. нове керівництво Мукачівської греко-католицької єпархії, звертається до Івановецької Селищної Ради, з проханням про передачу єпархії, території в урочищі “Могилка”, котра з 1999 р вже була передана в постійне користування тієюж Селищною Радою БКГО “Милосердя”. Управління Мукачівскої греко-католицької єпархії, мотивувало це прохання тим що земля є цінною для греко-католицьких вірників. Івановецька Селищна Рада звичайно не могла задовільнити таке прохання керівництва Мукачівскої греко-католицької єпархії, адже території в урочищі “Могилка” вже була передана іншій юридичній особі (БКГО “Милосердя”) в постійне користування і це підтвержував Державний Акт. Керiвництво БКГО котре завжди дружньо співпрацювало з керівництвом та клиром Мукачівскої греко-католицької єпархії, коли дізналось про ці неетичні наміри та дії з боку нового керівництва Управління Мукачівскої греко-католицької єпархії, все ж таки спробувало йому (керівництву) донести, що БКГО усвідомлює історичне значення цієї землі і тому всю свою діяльність на цій території як узгоджувала так і надалі буде узгоджувати з керівництвом єпархії. Більше того, новому керівництву Мукачівскої греко-католицької єпархії було запропонована навіть співпраця щоб спільно розвивати реалізацію цього проекту. Тобто керівництву Мукачівскої греко-католицької було запропоновано 2 варіанти:

 

а) БКГО “Милосердя” і надалі самостійно розвиває цей соціальний проект, повідомляючи (узгоджуючи)  свої дії з новим керівництвом Мукачівскої греко-католицької єпархії. В майбутньому храмі Блаженнного Теодора Ромжі, проведення та фінансування робіт якого хоч і проводиться виключно за кошти БКГО та її доброчинців, але в ньому будуть служити священники Мукачівської греко-католицької єпархії.

В цьому випадку БКГО “Милосердя” і надалі самостійно шукає спонсорів та фінансує будівництво комплексу з власних та спонсорських джерел фінансування.

 

б) БКГО “Милосердя” та Мукачівска греко-католицька єпархія спільно розвивають цей проект.

В цьому випадку БКГО “Милосердя” та Мукачівска греко-католицька єпархія спільно фінансують будівництво комплексу з власних та спонсорських джерел фінансування.

 

Але ці пропозиції керівництва БКГО, залишились непочутими. На керівництво БКГО спочатку почалися тiльки  психологiчнi давлiння та погрози, друкуються замовнi статтi в місцевій пресі а з боку предтавників Управління Мукачівскої греко-католицької єпархії звучать вимоги подарувати(!) територію iншому юр.суб’єктови (Мукачівській греко-католицькій єпархії). Керiвництво БКГО пояснювало посланцям, що органiзацiя є юридичною особою i не може дарувати (вiдчуджувати) майно, так як подiбнi дii є злочиннi i взагалi не вiдповiдають соціално-програмним iнтересам БКГО “Милосердя”, бо крім запланованого зведення школи-iнтернату для сирiт, на земельній ділянці (5 га) вирощується сільгосп. продукція для безкоштовної їдальні в м. Перечин (для бідних та одиноким лежачим хворим).

Пiд впливом певної церковно-бізнесовополітичної групи людей, котрі взялись “вирішити” цю справу, вже Голова Івановецькоi Сiльської Ради Мишкулинець М. М., почанаючи з 2010 р. всіляко перешкоджає та блокує БКГО продовження будівництва згiдно затвердженноi проектноi документацii. Скарги директора БКГО “Милосердя” Прокурору Мукачiвського р-ну п. Пятка Р.З., на дані протиправні дії Голови п. Мишкулинець М. М. та проханням розібратись з даним “саботажем” Голови, не мали жодного наслідку або реакції з боку Прокуратури  Мукачiвського р-ну (копія Заяви від 06.10.2010 додається).

Голова Мишкулинець М. М., тогож 2010 р., намагається вже через суд добитись скасування Рiшення сесii від 29.121998 р. (за підписом колишньої Голов М.П.Бакся), про надання БКГО земельноi дiлянки (копія Рiшення додається, 2 арк.) але Господарский Суд Закарпатської області даний позов Сiльськoi Ради не задовiльнив (копія Ухвали від 14.05.2010 додається).

Враховуючи це постійне давлiння, а потiм i втручання в цей процес деяких чиновникiв з Киева, i щоб вийти зi склавшогося становища, БКГО запропонувала цiй групi провести аудит вже здійснених робіт та провести обмiн територiєю на iдентичну дiлянку в будь-якому iншому мiсцi, де б організацiя змогла би здійснити задуманий соцiальний проект. Як здалося, ця дуже порядна пропозицiя з боку БКГО, була всiми сторонами пiдтримана … але час йшов i нiхто бiльше не з’являвся.  Аж раптом, на веснi(березень-квiтень) 2014 р.,  цi кола знову взялися за старе i вже почали шантажувати. (Тобто, всі 3  пропозиції від БКГО “Милосердя” котрі дозволяли в рамках закону розв’язати питання були непочуті). Настоятель одного мукачiвського храму, (рідні якого займають навіть керуючі посади в Обл,держ.адмін), особисто погрожував директору БКГО “Милосердя” Береш А.М. та поставив умови, щоб вона написала в Івановецьку сiльську раду i вiдмовилась вiд видiленної БКГО землi, а якщо нi, то вони досягнуть свого через Прокуратуру, але як було заявлено (вже тодi !), що в такому випадку постраждають невиннi люди(!). (Напевно маючи на увазі колишню Голову Івановецькоi сільської М.П. Бакася, на котру справді пізніше була “заведена справа”, але як бачимо з Ухвали Мукачівського Міськрайонного суду (від 29.01.2015) судді знайшли соломонове рішення – колишню Голову Івановецькоi сільської М.П. Бакася (Булеца) змусили “зізнатись в фальсифікації їїж Рiшення про надання БКГО земельноi дiлянки”, і  в той же час звільнив її від відповідалності (копія Ухвали додається, 3 арк.).

 

I почалося… Iз державних органiв (рiзних рiвнiв) почали зникати реєстрацiйнi документи БКГО, зникли  копії Державного Акту, рiшення сесii на котрiй було прийнято рiшення про видiлення земел.дiлянки i т.д. Таким чином, в травнi 2014 р. було вiдкрито справу на директора БКГО за самозахоплення територii. Але всi копii зниклих документiв були в БКГО, тому директор організацii передала всi копii слiдчим. I вже розраховували на об’єктивнiсть слiдства, але передчасно… Слiдчi органи “не здалися” i тоді повернули цю замовну та брудну “справу” в інше русло, і на допитi вони вже об’явили що Державний Акт на володiння землi є недiйсний (!) (Але щоб здійснити цю фальсифікацію для цього їм потім доведеться:

  1. вже підробляти (?) сам зміст та дату Протоколу Сесii від 29 грудня 1998 р.. про видiлення земельноi дiлянки БКГО “Милосердя”.

(хоча можливо і не треба було підробляли сам зміст та дату Протоколу Сесii від 29 грудня 1998 р., його /оригінал Протоколу Сесii від 29.12.1998 р./, могли просто знищити, а Господарсъкому Суду повідомити що 29.12.1998 р не проводилась і Суду підсовують Протокол Сесii датований 30-м грудня 1998 р., на якому звичайно не розглядалося питання про видiлення земельноi дiлянки БКГО). (див. Позовну Заяву+копії документів від 3.03.2015, надіслані Господарському Суду від Прокурора м. Мукачево О. Братюк). В цьому питанні могли б розібратись слідчі органи.

 

  1. враховуючи відповідь Архівного Відділу РДА м. Мукачево, подібним чином могли поступити і із Протоколом Сесii від 27 грудня 1999 р.. про видiлення земельноi дiлянки БКГО “Милосердя”. (адже БКГО “Милосердя” володіє Витягом з Рішення Сесii с. Іванівці від 27 грудня 1999 р.. копія Витяг додається, 1 арк) В цьому питанні могли б розібратись слідчі органи.

 

(хоча Прокурор О. Братюк, як підтвердження, чомусь прислав копію Протоколу Сесii від 24 вересня 1998 р, а не  потрібну копію Протоколу Сесii від 27 грудня 1999 р.).

 

  1. щоб якимось чином обізцінити ті копії незручних документів, котрими, як виявилось під час слідства 2014 р., володіла директор БКГО “Милосердя”, в  29.01.2015 буде проведений “суд М.П. Бакася”. На колишню Голову Івановецькоi сільської М.П. Бакася, підпис якої як Голови є на всіх документах, рішеннях і актах (1998-1999 рр.) пов’язаних з виділенням БКГО земельноi дiлянки БКГО з запасів Селищної Ради,  була заведена якась дивна “судова справа”, але як бачимо з Ухвали Мукачівського Міськрайонного суду (від 29.01.2015), судді знайшли соломонове рішення – колишню Голову Івановецькоi сільської М.П. Бакася (Булеца) змусили “зізнатись в фальсифікації її ж Рiшення про надання БКГО земельноi дiлянки”, і  в той же час Суд звільнив її від відповідалності”. В цьому питанні могли б розібратись слідчі органи.

 

Тим не меньше, напевно щоб  перестрахуватися та знищити всi незручнi докази iх кримiнального “розслiдування”, слiдчий вимагав вiддати йому оригiнали всiх документiв по данному питанню котрими володiе БКГО.

 

Зараз фактично iде мова про рейдерске захоплення майна БКГО з фактами пiдроблення юридичних документiв, Рiшення сесii Івановецької Сiльськoi Ради, актiв а також можливо  могли бути частково знищенні документiв в Держ. органах котрi пiдтвержують право власности БКГО на дане майно (в цьому могли б розібратись слідчі органи). На превеликий жаль в даних протиправних дiях задiянi Голова Івановецькоi сільської ради Мукачiвського р-ну (Мишкулинець М. М.), спiвробiтники Прокуратури та мiлiцii Мукачiвського р-ну, котрi  нa замовлення певних церковно-бізнесовополітичних кiл фабрикують судову справу на директора БКГО “Милосердя” Береш Анну Михайлiвну, яку на цей раз звинувачують в незаконному виготовленні Державного Акту на землю. Зараз “криминальну” справу передали до суду.

Постiйно ведеться психологiчне давління, пошкодження та нищення майна БКГО “Милосердя”. 10/04/2015, невстановленi особи вчинили пiдпал земельною ділянкою площею 5 г. Вогнем було знищено всi дерев’ янi тимчасовi будови, будивельнi вагончики та iнше майно БКГО “Милосердия”.(Заяви в Прокуратуру, УМВС та посвідчення пожежної є у БКГО “Милосердя”).

 

В склавшiйся ситуацii, враховуючи  як починають розвиватись подii, нам нiчого iньшого не залишаеться як звернутися до Вас і просити поради та допомоги в цiй справі.

Звичайно що розібратись у цій складній справі моглиб співробітники Прокуратури, МВС, (але звичайно не місцеві де майже все і всі пов’язані), тоді слідчі би мали доступ до перевірки документів держ.установ та моглиб запитати державних службовців хто їх зараз змушує до лжесвідчень і відмовлення від своїх же рішень 17-ти річної давности. Чи невже можна собі уявити ситуацію щоб якийсь суб’єкт вів активну господарську діяльність (приймав паломників, підключався до систем комунікацій), вів будівництво на 5 гект. земель запасу Селищної Ради і завжди був на виду депутатів з 1998 р., і 17 років (!), ніхто із депутатів себе не запитав що ці люди тут роблять на землях Селищної Ради? і якщо б вони, депутати, самі ж не приймали  рішения про виділення землі БКГО, чи вони не звернулися б до компетентних органів з заявою про самозахопленн державної вланости?

З повагою,

Анна Михайлівна Береш

Директор БКГО “Милосердя”                                                                  23.04.2015 р.

Снимок экрана от 2015-04-24 07:42:49 Снимок экрана от 2015-04-24 07:42:20

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *