На Берегівщині “розрулюють” мисливський конфлікт

рушницяХоча мисливський сезон 2013–2014 вже добігає кінця, але на Берегівщині його так і не було розпочато. А найголовніше — члени Берегівського районного товариства мисливців та рибалок (БРТМР), до якого входить майже 700 членів, вкрай незадоволені тим, що сплатили всі необхідні внески, але жодного разу до лісу із рушницею так і не завітали. Хто ж у цьому винен?

Розв’язати непросту ситуацію вирішили спільно. Для цього голова Берегівської РДА Володимир Гулянич та голова Берегівської районної ради Юрій Кноблох запросили журналістів на брифінг за участі представників мисливської організації, депутатів, де розповіли про всі нюанси проблеми, що виникла. Зокрема на зустрічі були присутніми, окрім керівників району, керуючий справами виконкому Берегівської райради Габор Ласло, начальник управління Держземагентства у Берегівському районі Еріка Шинкевич, депутат обласної ради Степан Медвідь та заступник голови БРТМР Йосип Сейкель.

«Мова йде про те, що вже практично третій місяць мисливці Берегівського району, що входять до складу БРТМР не мають можливості полювати, — розповів Володимир Гулянич. — У зв’язку з тим, що дія старого договору «Про надання в користування мисливських угідь» закінчилася. Тому минулого року керівництвом БРТМР було підготовлено повний пакет всіх необхідних документів, що направлений у Державне Агентство лісових ресурсів. Зауважу: всі зібрані документи відповідають чинному законодавству. Його також було направлено до Закарпатської обласної державної адміністрації, де було підготовлено відповідний проект рішення про надання у користування мисливських угідь громадській організації БРТМР терміном на 15 років, що мали розглянути депутати на сесії Закарпатської обласної ради. На жаль, на сесії, що відбулася 27 грудня2013 року, таке рішення не було прийняте — при чому не вистачило всього трьох голосів, в тому числі деяких депутатів з Берегівщини. Через це склалася неприємна ситуація, яка потребує чим скорішого вирішення — мисливці району занепокоєні, адже ними були сплачені всі необхідні внески, а найголовніше — вони позбавлені свого законного права».

Важко пояснити чому депутати не проголосували за це рішення, адже чітких аргументів від них керівники Берегівщини так і не почули. І якщо деякі кажуть, що зібрані документи не відповідають чинному законодавству — це неправда, адже пройшли перевірки всіх державних органів. Тому підстав не проголосувати у депутатів не було.

У свою чергу начальник управління Держземагентства у Берегівському районі Еріка Шинкевич підтвердила, що всю необхідну документацію було зібрано ще наприкінці травня минулого року для затвердження на сесії районної ради. Однак, вочевидь, виявилися і певні зацікавлені люди, аби загальмувати процес — в результаті пакет документів кілька разів повертали з управління обласного лісового та мисливського господарства, так би мовити «на доопрацювання». Саме з цих причин пакет потрапив до Державного Агентства лісових ресурсів в Київ лише наприкінці жовтня.

На думку Юрія Кноблоха, рішення гальмувалося не випадково. Адже на Берегівщині зареєстровані й інші мисливські громадські об’єднання, хоча найбільшим залишається все-таки БУТМР. Наразі, як з’ясувалося, причиною такої неприємної ситуація для мисливців Берегівщини став штучний конфлікт між БУТМР та приватним підприємством «Вікторія», яке також претендує на користування мисливськими угіддями району. Для отримання відповідного дозволу від Агентства лісових ресурсів їм потрібно отримати від громад сільських рад дозвіл на використання 3000 гектарів земель (наразі мають трохи більше половини від потрібної площі).

Нині ці питання намагаються вирішити навіть у судовому порядку, що в корені неправильно, адже затягування призводить до того, що мисливці взагалі жодного разу у цьому сезоні не вийдуть на полювання. Кому це вигідно і хто від цього виграє? Влада Берегівщини та мисливці вважають, що програють всі.

Також піднімалося питання чому, незважаючи на те, що рішення про надання мисливських угідь обласні депутати не підтримали (не вистачило всього трьох голосів, в тому числі депутатів з Берегівщини), мисливці району (а їх понад 600 чоловік) сплатили чималі кошти (650 гривень) і нині залишилися ні з чим. Заступник голови БТМР Йосип Сейкель повідомив, що сплачені внески підуть на утримання єгерської служби у складі 6 чоловік, яка обов’язково повинна діяти та слідкувати за порядком на території угідь.

«Сподіваюся, що компроміс таки буде знайдено, — зазначив і обласний депутат від ДПУУ Степан Медвідь. — Для цього голові мисливського товариства насамперед слід зустрітися з усіма депутатами від Берегівського району, аби переконати, що не слід надалі роздмухувати конфлікт у нашій громаді — аби 700 мисливців не були позбавлені свого законного права на полювання. Мені здається, що більшість депутатів просто не зрозуміли наслідки такої своєї позиції».

«Відповідно, у нас є ще надія, що на наступній сесії обласної ради рішення буде нарешті прийнято — і проблему таки буде вирішено», — зазначив Володимир Гулянич.

Берегівська райрада

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *