На Берегівщині влаштували різанину

26 січня у селі Геча на Берегівшщині 26 команд з України, Угорщини та Сербії взяли участь у фестивалі гентешів (різників свиней з угорської).

Всі змагалися на час: хто швидше заколе і розбере тушку поросяти. Охочих поспостерігати за цим невтішним видовищем виявилося чимало, адже цього річ свято м’яса, вина та місцевих екзотичних страв зібрало близько 3 тисяч туристів.

Учасники та місцеві жителі підготувалися на славу. Вся територія фесту пропахла запахами гурок-кров’янок, простих рисвих гурок, пікниць, різноманітних смаженин, печеного лоці, сигидинського (м’ясо, затушковане у кислій капусті), бограшу, гуляшу, свіжих печених домашніх ковбасок… Усе це приправлялося оригінальним місцевим вином з Берегівщини. Між святом вдалося скуштувати келишок «чорного принца» (червоне букетне вино з місцевих виноградників) від переможця численних закарпатських винних фестивалів Карла Шош. Пан Карло піджартовує, що прийшов підтримати різників, бо, мовляв, без файного вина і м’ясо не піде…

— Сьогодні всі гості свята змогли повністю відчути зміст села, — розповідає організатор фестивалю різників, голова спілки сільського туризму Берегівщини Шарлотта Чізмар. — Навіть оця багнюка, котра тут з’явилася до обіду, не так заважає, як показує справжній колорит села (посміхається). До нас приїхали дві команди з Сербії, 5 — з Угорщини і 19 — із різних закарпатських сіл. За кожну заколоту свиню гентеш отримає 600 гривень, а переможці — путівку на відпочинок у Грецію на кожного члена команди.

Павло БІЛЕЦЬКИЙ

clipnews.info

 


Loading...

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × three =