«Брустурянська кедровиця» відфестивалила на Тячівщині (фото)

Традиційний щорічний фестиваль «Брустурянська кедровиця» відбувся в одному з найвіддаленіших гірських сіл Закарпаття Лопухово, яке ще називають «кінцем географії». 

брустури

Дивуватись нічому. Адже відстань від Ужгорода сюди становить майже 200 кілометрів, від районного центру більше 70. А якщо ж врахувати ще й незадовільний стан доріг, то вона автоматично суттєво збільшиться. Проте, ні виснажливий маршрут, ні майже традиційна дощова погода не стають на заваді шанувальникам фесту, яких з кожним роком стає все більше. І як стверджують організатори, не за горами той час, коли «Брустурянська кедровиця» стане дійством обласного, а то й всеукраїнського масштабу. Принаймні для цього стараються закріпити усталені традиції і вносять нові корективи.
Так от, цьогоріч святкування співпало з ювілейною датою – 375-річницею з дня заснування села. Це стало хорошою нагодою для громади згадати історію населеного пункту, оцінити сьогодення та подумати про майбутнє. Зокрема і плані встановлення історичної справедливості щодо назви населеного пункту. Двічі сільські депутати виносили рішення про повернення попередньої – Брустури, однак через брак коштів цього не вдалося зробити. Проте, найбільше через що переймається на сьогодні як сільський голова Михайло Фіцай так і мешканці села – це поганий стан доріг. Саме вони гальмують розвиток туризму, який може стати тією рятівною соломинкою для його подальшого процвітання. І як слушно наголосив присутнім на святі журналістам голова Тячівської державної адміністрації Іван Бринзяник, у разі вирішення даної проблеми, Лопухово могло б перетворитися на «туристичну Мекку» Тячівщини через свої неймовірні краєвиди. Керівник району запевнив, що влада робитиме все від неї залежне у цьому напрямку.Та попри такі дорожні незручності ( до речі, не нинішньої давності) фестиваль радо запрошував гостей до святкування. Дівчата в національному одязі зустріли хлібом-сіллю представництво з району. Відтак урочистою ходою, розстеливши український прапор (20х6м), з музиками, вирушили до місцевого Будинку культури. А вже на сцені, що була встановлена на площі ім. Героя Соціалістичної праці Івана Чуси, спочатку загула трембіта, відтак ведучі Михайло Рудик, Олена Павлюк та Ірина Плиска оголосили про початок так званої урочистої частини. З вітальними словами до учасників святкування виступили: голова Тячівської державної адміністрації Іван Бринзяник, Тячівський міський голова Іван Ковач, настоятель храму Іоана Хрестителя Василій Могурський, директор ПП «Комерцконсалт» Андрій Гандзел.
Актив села та поважних жителів було нагороджено почесними грамотами голови адміністрації та цінними подарунками від ПП «Комерцконсалт». Надалі розпочався концерт за участі ансамблю “Брустури”, самодіяльних колективів та учасників народної творчості працівників культури району ( начальник Василь Гудак). Приємною несподіванкою став приїзд на свято гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке», маршала козацтва Дмитра Сагайдака, який разом з депутатом Закарпатської обласної ради Олегом Палінкашем, вручив активу села козацькі відзнаки.

А тим часом організатори свята гостинно пригощали усіх охочих місцевою стравою — смажениною та фірмовою настойкою кедровицею, в честь якої й названо фестиваль. Втім, як переконав нас сільський голова Михайло Фіцай, у цьому немає пропаганди горілки, бо даний напій є скоріш лікувальним і вживати його у великих дозах не можна. А виготовляють його із шишок європейського кедра, що росте тільки у трьох місцях в Україні, серед них і Лопухів. Для приготування беруть лише молоді шишки кедру, які достигають на Івана Купала. Однак їх не рвуть (заборонено законом), а підбирають ті, що опали. До прикладу, у 3-літрову банку додають 8-10 порізаних шишок, засипають цукром і ставлять на сонце (на місяць). Далі той «сироп» заливають якісною горілкою і настоюють в темному місці.
Щодо іншої фірмової страви – смаженини, то її готує господиня свята Василина Фіцай на м’ясному бульйоні. Надалі поступово підмішує підсмажене борошно – поки не загусне (можна і на грибному бульйоні готувати). До страви ще додається варена в «мундирах» картопля, файно смакує з кедровицею, яку ще називають «бомбою для чоловіка».
Та не лише кедровицею та смажениною єдиною запам’ятався фестиваль у Лопухові. На березі річки було запалено величезну ватру, що сягала майже 15,5 м. Також можна було оглянути виставку старовинних речей, яку представили працівники сільської бібліотеки та будинку культури. А також працювали атракціони та вулична торгівля. Звеселили публіку й столичні артисти, які приїхали на святкування –народний артист України Віктор Павлік та заслужений артист України Павло Доскоч.
Потрібно висловити неабияку вдячність організаторам фесту, особливо сільському голові Михайлу Фіцаю, за проявлену ініціативність у популяризації національних традицій гірської глибинки рідного краю .

брустури10 брустури брустури2 брустури3 брустури4 брустури5 брустури6 брустури7 брустури8 брустури9

Любов Немеш, Тячівщина, село Лопухово.


Loading...

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four × five =