Categories Новини

В Закарпатській облраді унікальна ситуація – немає переваги однієї політичної сили

Про перші кроки на посаді голови облради, чи стійка нинішня коаліція, чи впливають політсили на роботу управлінь ОДА і яка взаємодія між облрадою та облдержадміністрацією, – розповів очільник крайових депутатів Михайло Рівіс під час інтерв’ю на ОДТРК «Тиса-1» у програмі «Про головне» з Михайлом Данканичем.
рівіс– Ви обіймаєте посаду голови облради досить короткий час. Тим не менше, чи є вже перші кроки, які можете записати в досягнення?
– Прийняли бюджет. Фактично основна робота останнього періоду була зосереджена на прийняття бюджету. Разом з юристами та робочою групою працюємо над проектом регламенту роботи обласної ради, до якого залучені всі політичні сили, представлені в облраді. Аби він не був зручний лише для голови і не було жодних колізій, які раніше виникали при обранні голови облради, ми поставили чітку задачу: цей документ повинен відповідати виключно законодавству. І в ньому не має бути прописано ніяких запобіжників. Розроблений регламент має прийматися колегіально. На сьогодні регламент опрацьований і на наступній сесії, яка, скоріш за все, відбудеться на початку березня, сподіваюсь, буде проголосований.
– Щодо коаліції…чи достатньо вона є стійкою і чи можна її вважати як певним досягненням?
– Законодавство про місцеве самоврядування не передбачає таке поняття як коаліція, більшість. Якщо подивитися голосування за основні проблеми області і питання прийняття певних програм на пленарних засіданнях, за винятком одного – делегування повноважень облдержадміністрації, вони приймалися переконливою більшістю в залі. Це – понад 45 голосів із 64 можливих присутніх депутатів. Тобто обранці працюють на результат і на благо краю. У нас дуже унікальна ситуація – немає переваги однієї політичної сили і це не дає змогу перекроювати ні законодавство, ні бюджет. Це все має бути у певній рівновазі. Для того, аби проходили так злагоджено сесії, як зараз, або пленарні засідання, нам потрібно пройти багато узгоджень. Ми повинні дуже активно працювати на комісіях, президії і лише після того виносяться питання у зал. Тому і маємо результат на табло не менше 45 голосів.
– Чи не виникало поки що таких ситуацій, коли одна політсила хоче мати вплив на певне управління, на яке претендують інші і починаються конфлікти?
– Управління адміністрації – це є виключно компетенція голови ОДА, тому політичні сили не можуть впливати на те чи інше управління.
– З іншого боку, взаємодія між головою облради та обладміністрацією, яка на даний момент є повною, то якщо мати бажання, то можна мати вплив на те чи інше управління..
– Можемо мати і маємо вплив як депутати обласної ради у процесі розподілу коштів на різні обласні програми, до прикладу, садівництво, транскордонне співробітництво, які фінансуються з обласного бюджету. Ми зобов’язані їх контролювати, і зобов’язуємо розробників звітуватися у використанні цих коштів і який результат був досягнутий. Щоб якась політична група могла управляти або впливати на роботу адміністрації, – це виключено. Обласна державна адміністрація – це вертикаль Президента України, і ніхто з політсил не може впливати на управління.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *