Закарпатці поскаржилися Януковичу на енергетиків

електрикаНещодавно відбулося засідання президії громадської спілки «Захист платників податків Тячівщини». На зібранні розглянули низку організаційних питань. З-поміж інших обговорили й проблему занадто високої вартості підключення суб’єктів підприємницької діяльності до електропостачання.
У зв’язку з цим ухвалено рішення направити Президенту України Віктору Януковичу таке звернення:
 «У січні-лютому 2013 р. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, прийняла низку рішень, які спрямовані на знищення економіки та загрожують сьогодні повному зупиненню започаткування і розвитку підприємницької діяльності в Україні, оскільки створили непомірно високий поріг започаткування бізнесу. Зокрема, йдеться про постанови «Про затвердження Методики розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж» від 12.02.2013 №115 та «Про затвердження ставок плати за стандартне приєднання електроустановок для Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя на 2013 рік» від 25.12.2012 №1695 (зі змінами від 28.02.2013), а також частково про Правила приєднання електроустановок до електричних мереж, затверджені постановою від 17.01.2013 №32.
 Відповідно до цих рішень, сьогодні суб’єкти господарювання при підключенні до електропостачання повинні сплатити близько 2000 грн. за кожний прогнозований до споживання кіловат потужності. Тобто, за підключення офісу чи магазину з прогнозованою потужністю 20 кВт слід відразу викласти близько 40 тис. грн., а швейного цеху чи майстерні з потужністю 100 кВт – понад 200 тис. грн. Для більшості суб’єктів підприємницької діяльності України це просто нездоланний поріг входження в бізнес. Про великі іноземні інвестиції, які потребують понад 1000 кВт, доведеться забути, бо який інвестор погодиться заплатити тільки за виготовлення документації про підключення до електромережі мільйони гривень?
 Окрім суб’єктів господарювання, згадані рішення зачіпають інтереси й простих громадян, плата за підключення для яких нині складає 1600 грн. за кВт. Відтак зростає собівартість будівництва а, відповідно, й вартість нового житла.
 Вкрай обурливим є той факт, що левова частка плати за приєднання повинна спрямовуватися на відшкодування витрат на нове будівництво, реконструкцію й технічне переоснащення об’єктів електричних мереж, пов’язаних із приєднанням до них електроустановок замовників. Проте значна частина енергопостачальних компаній в Україні на сьогоднішній день є приватними, а тому незрозуміло, чому споживач має розвивати мережі, які перебувають у чужій приватній власності, та ще й ціною таких великих коштів.
 Схожа методика обрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж вже була затверджена свого часу постановою тодішнього регулятора Національної комісії регулювання електроенергетики України (НКРЕ) від 19.07.2007 №983 і залишалася чинною до серпня 2008 р. Тоді лише за півроку обсяг нових підключень до електроенергії в Україні скоротився у 16 разів (у 3-му кварталі 2007 р. – 800 мВт, у 4-му кварталі – 50 мВт).
 Скасувати ж цю ганебну постанову вдалося тільки завдяки масштабній кампанії, ініційованій Інститутом підтримки регуляторної реформи в Україні, та активній громадській позиції суб’єктів господарювання і бізнес-асоціацій. Однак не пройшло й 5-ти років, як ми знову наступаємо на ті ж самі граблі.
 У цілому, викладені обставини дозволяють стверджувати, що чинна методика розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж є величезною перешкодою на шляху подальшого розвитку бізнесу в Україні та реальною загрозою національній безпеці в економічній сфері.
 У зв’язку з цим, просимо Вас негайно втрутитися в ситуацію та сприяти якнайшвидшому скасуванню згаданих постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, а також притягнути до відповідальності посадових осіб, які допустили прийняття таких небезпечних для бізнесу регуляторних актів».
 Іван КУЦИНА, голова громадської спілки «Захист платників податків Тячівщини», депутат Тячівської районної ради
Tyachiv.com.ua

1 comment

Вася says:

Давайте ще будем платити за підключення напору води л/ч

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *