Закарпатський нардеп хоче спростити життя виноробам

горватПро це народний депутат Роберт Горват повідомив на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

Зареєстрували законопроект 2739 «Про внесення змін до Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” щодо оптової торгівлі алкогольними напоями, виготовленими з власного виноматеріалу (не придбаного)». Даний проект закону створить сприятливі умови для розвитку підприємств з невеликими обсягами виробництва терруарних вин (вина місцевості), плодово-ягідних вин та унікальних медових напоїв з власної (не придбаної) сировини. Сьогодні малі товаровиробники не можуть вийти на ринок через існуючий бар’єр у вигляді обов’язку плати в 500 тис. гривень на рік за ліцензію на оптову торгівлю, яка має виключно фіскальну функцію. Такий підхід веде до монополізації даної галузі та знищення малого виробництва як такого.
Законопроектом 2739 передбачено наступне: якщо суб’єкт господарювання виробляє вина виноградні, вина плодово-ягідні, напої медові виключно з власної (не придбаної) сировини, то він має право здійснювати оптову торгівлю цими напоями без отримання додаткової ліцензії на оптову торгівлю. При цьому залишається контроль над якістю продукції у вигляді обов’язкового отримання ліцензії на виробництво. Потрібно зауважити, що великі підприємства залишаються платниками по ліцензії за оптову торгівлю, оскільки виноматеріали, які вони використовують у своєму виробництві є переважно придбаною сировиною.
Дані зміни позитивно вплинуть передусім на дрібних виноробів, підвищать конкурентоспроможність їхньої продукції та дадуть поштовх для подальшого розвитку. Також це дасть змогу збільшити надходження до держбюджету у вигляді податків та сприятиме створенню нових робочих місць.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *