Закарпатські сироварні успішно розвиваються

«Селиська сироварня» – відоме своєю продукцією далеко за межами області підприємство, сьогодні – один із прикладів взаємовигідної роботи із сільським населенням. Основна діяльність сироварні – переробка молока та виготовлення молочних продуктів. За добу тут переробляють близько 1,5 тонн молока. Його сюди звозить місцеве населення як із Нижнього Селища, так і з навколишніх сіл. Зараз, у літню пору, селяни отримують 3 грн. 20 коп. за літр молока.

сироварня

–         Приймаємо молоко вранці і ввечері, – розповідає власник підприємства Петро Пригара. – Контролюємо якість, охолоджуємо та пускаємо на переробку. З самого Нижнього Селища більше половини власників худоби привозять молоко до нас. З навколишніх сіл маємо постачальників, та й з інших районів теж часто цікавляться і здають молоко саме у нас.

сироварня3

Ще один постачальник молока на сироварню – фермерське господарство «Микулець» – яке теж цього дня проінспектував заступник керівника краю. На сьогоднішній день господарство займається молочним скотарством та м’ясопереробкою. Щорічно тут виробляють 450-480 тонн молока, яке постачають, зокрема, і на «Селиську сироварню».
На підприємстві працює сучасний забійно-санітарний пункт, передбачено також і виготовлення ковбасних виробів та реалізацію через власну торгову точку.

У 2012 році за «Програмою розвитку та підтримки тваринництва і птахівництва в області на 2010-2015 роки» фермерському господарству виділено майже 144 тисячі гривень за приріст поголів’я корів та 23 тисячі за поповнення основного стада.

сироварня2

–         Розвиток подібних підприємств – це, відповідно, і розвиток села. В першу чергу, місцеві мешканці мають де реалізувати  продукцію: молоко, м’ясо. Також – це нові робочі місця – фермерські господарства розвиваються, розширюючи і штат працівників.  Таким чином у нас області реалізовуються завдання Глави держави щодо створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів, – зазначив  заступник голови облдержадміністрації  Михайло Попович.

Побував посадовець і на підприємстві «Іза-БАТЕ», де цілий рік вирощують овочі. Сьогодні посівна територія, на якій ростуть огірки та помідори – 6 гектарів. У планах – розширити площу до 12 гектарів. На теплично-овочевому комбінаті впроваджують нові технології поливу, вирощування, що дозволяє значно спростити сам процес вирощування овочів та суттєво заощадити на енергоресурсах.


Loading...

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 + 18 =