Закарпатські штабісти кандидатів виборчих порушень не бачать

В Ужгородському прес-клубі у рамках виборчої доби відбулося засідання на тему «Відповідальний день для закарпатського політикуму: як працюють штаби кандидатів по області».

штабІз журналістами зустрілися представників штабів кандидатів П.Порошенка, Ю.Тимошенка, С.Тігіпка та О.Тягнибока.
Михайло Качур (штаб Ю.Тимошенко) зазначив, що день виборів проходив нормально, без особливих ексцесів. «День виборів розпочався у штатному режимі, відкрилися всі дільниці, наш штаб фіксує явку, цифри збігаються з оприлюдненими у ЗМІ.

Тенденції Закарпаття – мешканці області голосують менш активно, ніж по Україні. Якщо порівнювати з попередніми виборами, то тенденції зберігаються, – каже Михайло Качур. –  Перешкоджань у ході виборчої кампанії не було. Порушення, які зафіксували спостерігачі  від організації ОПОРА, підтверджуємо і ми: наявність агітації за кандидатів у вчорашній день і сьогоднішній, зокрема від членів штабу Порошенка із закликами голосувати за кандидата».  За словами Михайла Качура, характерна для Закарпаття низька явка у Берегівському, Тячівському та Хустському районах. У місцях компактного проживання, нацменшин зацікавленість виборами дещо нижча, ніж середня по Україні, цим користуються деякі кандидати, які через місцевих лідерів таких громад впливають на волевиявлення нацменшин.
Павло Черевко (штаб С.Тігіпка) теж підтвердив, що якихось значних порушень на виборах не зафіксовано. «На окремі факти ми теж звернули увагу, це , зокрема, агітаційна кампанія у День тиші. Йдеться про агітацію за рекламу двох кандидатів Порошенка та Тимошенко, – каже Павло Черевко. – Ми негативно ставимося до того, що цей день тиші Є в законодавстві, але ми повинні показувати приклад, що дотримуємося правил».
Володимир Чубірко (штаб П.Порошенка) зауважив, що проти їхнього кандидата опонентами було розповсюджено найбільше наклепницьких матеріалів. «Така інформація йшла 3-ма хвилями. Остання –у переддень виборів.  Але ми не висловлюємо претензій, подивимося на результат, – каже Володимир Чубірко. – Щодо явки, то на цих виборах вона вища, ніж на попередніх президентських на 3,5%, і ніж на парламентських –на 6%. Люди розуміють, що єдиний гарант може зупинити війну і спад в економіці».
Ірина Гармасій, довірена особа кандидата О.Тягнибока зазначила, що громада Закарпаття надзвичайно активна на цих виборах . «У нас працюють спостерігачі, паралельно збирають інформацію, працює радіолінія та зв’язок через інтернет. Поруч з тим, ми думали, що не зафіксуємо жодного орушення, але маємо випадок, коли у Нижніх Воротах нашого члена комісії не допускала до роботи. Склали скаргу, недолік усунули., – каже Ірина Гармасій. –  У Міжгір’ї у ЗОШ №2 виборцям видавали по 4 бюлетені в одні руки:  два за селищного голову, два –за президента».  Також за словами Ірини Гармасій, не знято деякі білборди Гриценка та Порошенка.  Натомість Володимир Чубірко зауважив, що прибиранням зовнішніх рекламоносіїв займаються міські служби, білборди їхнього кандидата були замовлені централізовано з Києва , то відношення місцевий штаб до них не має.
Михайло Качур також повідомив, що у їхнього штабу є інформація про можливі порушення вже після голосування, дані перевіряються.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *