Закарпатські рятувальники – політ нормальний

У п’ятницю, 31 січня, у Закарпатській ОДА представники керівного складу органів управління та сил Закарпатської територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту підбили підсумки роботи протягом 2013 року.

рятувальники
Як зазначив під час наради очільник краю Олександр Ледида, наразі у Закарпатській області безперебійно та у звичному режимі працюють всі державні установи та організації:
– Життя у краї йде у звичному ритмі. Приємно відзначити, що нам вдалося залагодити всі конфлікти шляхом пошуку компромісів, – зауважив голова ОДА.
Відтак, про виконання основних заходів цивільного захисту у 2013 році розповів начальник відділу з питань цивільного захисту Закарпатської ОДА Ігор Маслюк. За інформацією посадовця, упродовж 2013 року на території області виникло 7 надзвичайних ситуацій. Для ліквідації наслідків цих ситуацій вживалися відповідні заходи із залученням необхідних сил та засобів. Окрім того, за рахунок коштів ЄС на Закарпатті була впроваджена система оповіщення мешканців частини прикордонних населених пунктів, які проживають у зоні можливого підтоплення вздовж річок Уж, Тиса та Латориця. Забезпечили фахівці і комплексне випробування системи.
Про підсумки роботи ДСНС України у Закарпатській області у 2013 році розповів начальник Управління Мирослав Щербей. Окрім вже згадуваних 7 надзвичайних ситуацій, що сталися в краї протягом минулого року, в регіоні також було зафіксовано 411 некласифікованих надзвичайних подій, що на 11% менше, ніж у 2012 році. Пожежно-рятувальні підрозділи Управління здійснили понад 12 тисяч виїздів (в тому числі 1680 виїздів для гасіння пожеж та загорань).
Протягом минулого року на водних об’єктах краю загинуло 36 осіб (в тому числі 5 дітей). Як зазначив Мирослав Щербей, у більшості випадків причиною трагедії ставало вживання алкоголю та купання у непристосованих для цього місцях. Разом з тим, минулоріч, до речі, вперше за останні десять років, за підтримки керівництва краю та депутатського корпусу Закарпатської обласної ради для групи водолазно-рятувальних робіт закупили водолазне спорядження та плавзасоби на суму у 100 тисяч гривень.
Дбали рятувальники і про безпеку туристів. Так, протягом звітного періоду підрозділи гірської пошуково-рятувальної частини понад тисячу разів виїздили на місця для надання допомоги відпочивальникам.
Про виконання програми протипаводкового захисту у басейні річки Тиса розповів начальник БУВР р.Тиса Володимир Чіпак. Як повідомив головний «водник» області, минулого року БУВР Тиси активно налагоджувало міжнародне співробітництво у межах виконання міжурядових угод на прикордонних водах з Угорщиною, Словаччиною, Румунією і Міжнародною комісією із захисту річки Дунай. Зокрема в рамках реалізації Проектів міжнародної технічної допомоги було залучено близько 10 млн. гривень для виконання комплексу заходів. Серед них – розчистка каналу Чаронда-Латориця; оновлення української Схеми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса; виготовлення цифрової карти Батарської меліоративної системи тощо.
Окрім того, як відзначив Володимир Чіпак, важливими досягненням міжнародного співробітництва є створення українсько-угорської протипаводкової програми розвитку, яка отримала підтримку з боку відповідної Керівної групи Дунайської Макрорегіональної Стратегії і рекомендаційний лист щодо її реалізації під егідою Стратегії.
Короткі підсумки наради підбив перший заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Свищо, зазначивши: спільними зусиллями упродовж 2013 року вдалось виконати цілий ряд успішних заходів у сфері цивільного захисту:
– Однак, попереду ще багато завдань, зокрема і ті, що передбачають виконання доручень глави держави. Переконаний, що сьогодні необхідно зосередити зусилля саме на вжитті попереджувальних заходів, на які необхідно виділяти в десятки разів менше коштів, ніж на ліквідацію можливих наслідків, – наголосив Ігор Свищо.
Інформує прес-центр ОДА

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *