Закарпатська прокуратура остаточно заплуталася у брехні: вбивцю Нагірного навіть не шукають (ДОКУМЕНТ)

У минулому номері «Замок» опублікував документ, який свідчить, що про виписку винуватця трагічної ДТП під Хустом лікарі вчасно попередили і прокуратуру, і міліцію. Таким чином ми довели, що закарпатців упродовж місяця обманювали, стверджуючи, що правоохоронці не знають, чи Нагірний ще лікується, чи вже ні.

Також ми поставили3 запитання хустському міжрайонному прокурору Іванові Кайлу:  навіщо обманювали, чому схаменулися й подали клопотання про примусове лікування Нагірного лише за день до його виписки і чому, знаючи, що лікарі планують його відпускати, не попросили суд змінити запобіжний захід на тримання під вартою?

За тиждень, що минув, ні особисто Іван Кайло, ні прес-служба прокуратури не спромоглися відповісти на ці запитання. Натомість минулої п’ятниці з’явилася нова інформація –Нагірного так і не оголошено в міжнародний розшук. Ба більше – зараз ніхто не має жодного права його затримувати…

Ось як розвивалися події минулого тижня. Спочатку суд задовольнив клопотання Хустської міжрайонної прокуратури про повернення справи Нагірного для розслідування  в загальному порядку, а слідчий  вніс клопотання про зміну запобіжного заходу на тримання під вартою та оголошення підсудного в міжнародний розшук. Однак адвокат підсудного подав на це рішення апеляційну скаргу. Відповідно, поки апеляційний суд її не розгляне, оголошувати вбивцю в розшук не можна.

Того ж дня, минулої п’ятниці, 5 квітня, прес-служба обласної прокуратури поширила інформацію, що Хустська міжрайонна прокуратура заперечуватиме цю апеляційну скаргу. З посиланням на Івана Кайла повідомили: «Нами готується заперечення на подану захисниками Павла Нагірного апеляційну скаргу. Адже вважаємо її безпідставною, оскільки підсудний, за інформацією лікарів, уже видужав і виписаний із лікарні, відповідно, на даний час знаходиться в осудному стані».

На час публікації матеріалу  немає офіційної інформації, чи прокуратура подала заперечення, чи тільки готувалася це зробити. Також не відомо, як на це заперечення відреагував Хустський районний суд, якщо він його отримав. Сумніватися в тому, що між прокуратурою та судом налагоджена адекватна співпраця, як того вимагає закон, нас змушує відкриття, яке ми зробили, вивчаючи нові документи, що є в розпорядженні редакції.

Але спочатку ще одна цитата з повідомлення прес-служби прокуратури. «Також у Хустській прокуратурі  інформують, що 22 лютого, коли закінчувався термін слідства та примусового лікування Нагірного, зважаючи на те, що адвокат підсудного так і не ознайомився з матеріалами кримінального провадження та не отримав копії клопотання (що є обов’язковим), слідчий сам вручив під розписку у приміщенні Берегівської обласної психіатричної лікарні ці документи іншому адвокату підсудного, а також самому Павлові Нагірному.

Хустський міжрайонний прокурор наголосив, що «з моменту надходження такого клопотання до суду прокуратура вже позбавлена можливості будь-яким чином реагувати – питання щодо продовження раніше обраного запобіжного заходу до спливу терміну його обрання зобов’язаний вирішувати виключно суд».

Іншими словами, прокуратура  наголошує, що за день до закінчення строку дії запобіжного заходу направила до суду клопотання про продовження примусового лікування, а в тому, що воно не було розглянуте, винен суддя.

Тепер найцікавіше. Суд стверджує, що отримав цей документ із прокуратури аж 25 лютого. Тобто три дні (!) – з 22 по 25 лютого – це клопотання десь «блукало» Хустом, хоча від прокуратури до Хустського районного суду – рукою подати. Поки ж воно «йшло» до суду, в Берегові відпустили пацієнта на волю.

нагірний

Наостанок додамо, що минулого тижня до Президента з проханням взяти розслідування цієї справи на особистий конт­роль та доручити компетентним органам забезпечити справедливе правосуддя та покарання винуватця згідно з вимогами закону звернувся Віктор Балога.

«На жаль, дії міліції, прокуратури та суду, а точніше їх повна бездіяльність, призвели до того, що винуватець уже місяць як безслідно зник із психлікарні, де він мав лікуватися за рішенням суду, і його місцезнаходження не відоме. Заходи щодо його розшуку не ведуться», – констатував народний депутат.

Віктор Балога переконаний, що особисте втручання глави держави дозволить зняти надзвичайну суспільну напругу у регіоні.

А прес-служба прокуратури області повідомила  про нараду, на якій 9 квітня  прокурор області заслухав як розслідується справа. У повідомленні зазначено: «У світлі останніх подій (втеча підсудного за кордон) прокуратура ініціюватиме питання обрання до Нагірного запобіжного заходу – тримання під вартою».Тобто, якщо й знайдуть – ще не факт, що затримають…

 

Ярослав Світлик, Бюро журналістських розслідувань «Варто ЗНАТИ!»

Залиште відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *