Закарпатська ожина походить з Америки

Спеціалісти кажуть, що ожина входить до переліку тих небагатьох рослин, які не вбирають радіацію. Тому її не боязко давати куштувати навіть маленьким діткам.

ожина

Кінець літа – сезон дозрівання лісової ожини. Плоди цього куща в Америці та Європі без перебільшення називають королевою ягід.

Батьківщиною ожини вважається Північна Америка, саме там одомашнили цю культуру: перші згадки про ожину як про садову рослину в американській сільськогосподарської періодиці зустрічаються ще у 1829 році. У другій половині XIX століття ожину стали культивувати і в європейських країнах. Хоча і в наших краях цей кущ росте здавна та «почувається як удома». Через невибагливість до погодних та природніх умов ожина добре прижилася в Україні та на Закарпатті зокрема. Полюбляє рости на вирубаних лісових галявинах, схилах, у заростях.

Невибаглива рослина росте практично на будь-якому грунті, але плодоносить краще на легких, дренажних, удобрених ділянках. Ожина любить світло.

Збирати ожину не так і легко, часто навіть і скафандр не допомагає захиститися від її подряпин. Її також часто ототожнюють з їжаком. До речі, від цієї тварини пішла назва куща «ожина».

Як би не було важко, але люди масово збирають плоди цього дикого куща. Адже всі знають, що декілька годин «муки» обертається цілим роком без недуг. Лікар Мирослава Попович розповідає, що про цілющі властивості ожин знали навіть ще більше двох тисяч років тому. «Найбільше вітамінів мають свіжі плоди або заморожені, – каже лікар. – Ожина відома своїми цілющими властивостями: заспокійливими, протизапальними, кровоочисними, відновлювальними та іншими. Дуже багато ліків виготовляють на основі ожини, їх використовують і при низькому гемоглобіні, і порушеннях нервової системи, і проблемах зі шлунком та внутрішніх органів, а також дуже добре діє при захворюваннях ротової порожнини». Втім, селекціонери уже давно вивели чимало сортів ожини без шипів. Вона прикрашає не один город закарпатців, а також забезпечує вітамінами їх у домашніх умовах».

Сучасні дослідження американських учених довели, що ожина здатна зупиняти розвиток ракових клітин, а захисні властивості у кілька разів вище, ніж у малини та інших ягід. «Ожина багата на вітамін А, тіамін (вітамін В1), рибофлавін (вітамін В2), ніацин, вітамін С, кальцій, фосфор, залізо, натрій і калій та інші вітаміни й мікроелементи».

Ягоди ожини здатні знижувати температуру тіла, тому при застуді та грипі вони особливо корисні. «Якщо б людина могла замість таблеток з’їсти трохи ягід ожини або випити настій із її гілок, то при цьому не пошкоджувалися б внутрішні органи, – зазначає пані Мирослава. – Вживання свіжих ягід покращує мозковий кровообіг, пам’ять і процеси мислення. Ще ожина нормалізує роботу кишечника. Стиглі ягоди мають послаблюючу дію, недостиглі – навпаки».

Збирати плоди ожини краще рано-вранці. Похід у цей період доби є особливо корисним. По-перше, прогулянка на свіжому повітрі, по-друге, запас вітамінів забезпечено, по-третє, відмовити собі у спогляданні сходу сонця – це злочин щодо себе.

Ольга Білей, Зелене Закарпаття


Loading...

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twenty − 17 =