Закарпатська митниця недопустить незаконний експорт лісу з України

лісУпродовж квітня-травня поточного року великий суспільний резонанс у Закарпатській області викликали події, пов’язані з митним оформленням експорту «лісоматеріалів». Громадські активісти краю разом із представниками засобів масової інформації підняли питання щодо незаконного вивезення лісоматеріалів за межі митної території України. Окремі критичні сюжети потрапили і на центральні канали телебачення, що дало змогу створити негативний імідж митниці, яка, на їх думку, не вживає достатніх заходів для припинення незаконного вивезення лісоматеріалів.

Причиною виникнення такого суспільного резонансу серед громадськості стало переміщення у сторону кордону великої кількості лісоматеріалів (кругляка), які за зовнішнім виглядом, на їх думку, не є дровами.

З огляду на зазначене, Закарпатська митниця ДФС, відповідно до норм чинного законодавства, у межах своїх повноважень вживає заходи щодо посилення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства України з питань митної справи при експорті лісоматеріалів.

Для отримання результатів проведеного митного контролю, шляхом направлення запитів, відбору пояснень та проведення 100% повного митного огляду тощо необхідний певний проміжок часу. Додатково зазначаємо, що повний митний огляд вантажу проводиться шляхом вивантаження із залученням експертів Закарпатської обласної торгово-промислової палати, представників Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, представників правоохоронних та контролюючих органів.

Наразі у зоні діяльності Закарпатської митниці ДФС на випуск за межі митної території України у пунктах пропуску «Павлове», «Дякове» та «Чоп» знаходяться 182 вагони з вантажем «деревина паливна…» (товарна позиція 4401).

За результатами попереднього аналізу інформації, що міститься у поданих до митного контролю та митного оформлення деклараціях у режимі «експорт», товар задекларований, як деревина паливна.

Однак, є випадки, які суперечать Поясненням до товарної позиції 4401 згідно з УКТ ЗЕД, коли товари можуть бути віднесені до товарної позиції 4403 згідно з УКТ ЗЕД, які, в свою чергу, підпадають під тимчасову заборону експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді.

Закарпатською митницею ДФС вже складено два протоколи про порушення митних правил, в яких зафіксовані розбіжності щодо ваги товару, його сорту, породи та класифікації. З початку 2016 року митницею зафіксовано непоодинокі випадки порушень митних правил при експорті лісо та пиломатеріалів, складено 22 протоколи про порушення митних правил.

Фахівці митниці роз’яснюють в чому є можливість маніпулювання розбіжностями між змістом понять «деревина паливна» в розумінні УКТ ЗЕД та термінології, прийнятій у галузі лісового господарства.

Зокрема, товарна позиція 4401 має назву «Деревина паливна у вигляді колод, полін, хмизу, гiлок, сучків тощо; деревна трiска або стружка; тирса, трiска, стружка, уламки та вiдходи деревини та скрап, агломерованi або неагломерованi, у виглядi колод, полiн, брикетiв, гранул тощо». Відповідно зазначена деревина в силу свого стану не може бути використана в будь-яких інших цілях, окрім спалювання.

Відповідно до п.1.15 Інструкції з електронного обігу продукції лісозаготівель, лісопиляння і деревообробки на підприємствах Державного агентства лісових ресурсів України, затвердженої наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 27.06.2012 №202, зазначено, що заготовлена деревна сировина (лісо продукція) має такі види: деревний хлист; ділова деревина (сортименти); деревина дров’яна для технологічних потреб (деревина технологічна); дрова; хворост; інші.

Згідно із поясненнями до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затвердженими наказом ДФС від 09.06.15 № 401, до товарної позиції 4401 включаються:

а) Паливна деревина переважно у вигляді:

1) полін, як правило, з корою;

2) розколотих колод або полін;

3) сучків, в’язок хмизу, необроблених гілок, стовбурів деревини, що в’ються, пеньків і коренів дерев.

Балансова деревина у вигляді круглих чи брусованих чотиригранних брусів не включається (товарна позиція 4403).

До цієї товарної позиції не включаються: (b) колоди, які використовують для варіння целюлози чи виробництва сірників (товарна позиція 4403).

Аналіз контрактів, на підставі яких здійснюється зовнішньоекономічна операція, демонструє, що у розділі «Якість товару» зазначено, що в деревині не допускається м’яка гниль, роздвоєння, вузлуватості. Сучки повинні бути добре обрубані.

До товарної позиції 4403, згідно із поясненнями до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, включаються лісоматеріали в природному стані, зрубані, переважно з підрубленими гілками, а також з вилученим зовнішнім або як із зовнішнім, так і внутрішнім шаром кори, або лише з вилученими опуклостями. До неї також включається деревина, з поверхні якої були вилучені зовнішні шари, що складаються з недавно утворених, свіжих шарів (заболоней), з метою економії під час транспортування та запобігання гниттю.

Основні вироби, що включаються до товарної позиції 4403 та відповідні приведеному вище опису, – це лісоматеріали для розпилювання; стовпи для телефонного і телеграфного зв’язку чи для ліній електропередач; незагострені і нерозщеплені гідробудівельні колоди, кілки, вішки, стійки, тичини та опори; рудникові пропси; колоди, незалежно від того, розколоті вони на чотири частини чи не розколоті для варіння целюлози; круглі колоди (чурбаки) для виготовлення шпону і т.д.; колоди для виготовлення сірників, дерев’яних виробів і т.д.

У статті, яку напередодні оприлюднила прес-служба Держлісагенства, йдеться про те, що весь товар, що відпускається державними підприємствами, має спеціальні бірки, за якими можна відслідкувати шлях переміщення деревини.

Фахівці Закарпатської митниці ДФС зазначають, що до кордону в більшості випадків ці бірки не доїжджають. Зі слів окремих відправників вони їх спилюють, оскільки однією із вимогою контрактів є забезпечення їх відсутності.

Враховуючи це, відслідкувати шлях переміщення деревини у митниці можливості немає, що дає право поставити під сумнів законність переміщення цього товару через митний кордон України.

Розмір паливної деревини, яку експортують з України, в тому числі через Закарпатську область, не обмежений Митним кодексом України чи іншими нормативно-правовими актами. Тому, під виглядом дров за кордон робиться спроба вивезти й ділову деревину на незаконних підставах. Подібні факти відомі не тільки на Закарпатті, але і в сусідніх областях, вони викликають обурення і протестні акції громадськості.

У Закарпатській митниці ДФС наголошують, що й надалі робитимуть все, що недопусити незаконний експорт лісу з України. Адже та чорна вирубка лісів, яка вже набула масштабів екологічного лиха, незалежно якими видом транспорту буде переміщуватись на митному кордоні України буде зупинена.

ДФС у Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *