Закарпатець Гайдош повторно “наїхав” на Табачника

гайдошНардеп Іштван Гайдош вже кілька разів звертався до профільного міністерства з приводу покращення рівня викладання державної мови в угорських школах. Депутат Верховної Ради днями знову написав листа Дмитру Табачнику, в якому запропонував, щоб в угорськомовних навчальних закладах за спеціальним, експериментальним навчальним планом проводили вивчення української.

Як наголосив політик, для представників угорської громади України величезне значення має засвоєння державної мови, адже це є важливою передумовою того, щоб вони змогли реалізувати свій потенціал на своїй рідній землі.

Іштван Гайдош нагадав, що у своєму листі від 5 червня 2013 р., адресованому очільнику міністерства, а також із відповіді на його запитання по цій темі у парламенті 5 липня 2013 року, стало ясно, що працівники відомства не належним чином інформували свого керівника про суть проблеми.

Народний обранець знову звернув увагу на те, що на його думку, покращити рівень засвоєння української мови можна двома шляхами: удосконаленням програм, методики викладання, а також виділенням додаткових годин на вивчення державної мови. Стосовно останнього, наголосив на недопустимості збільшення навантаження на учнів, адже за запропонованими Міністерством освіти і науки навчальними планами, учні шкіл з угорською мовою навчання за 11 років повинні засвоїти 4 мови: рідну, державну та дві іноземні.

Виходячи з цього Іштван Гайдош звернувся до Дмитра Табачника з проханням затвердити експериментальний навчальний план для загальноосвітніх навчальних закладів із мовами навчання національних меншин, а також експериментальну програму з поглибленим вивченням української мови для таких навчальних закладів, розроблених Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти. Відповідні документи Департаментом освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА уже надіслані до Києва. Як наголосив депутат, цю ініціативу підтримує й Закарпатська обласна державна адміністрація.

На думку депутата, цим кроком вдалося б вирішити дві проблеми: з одного боку, діти, що належать до угорської національної меншини, краще засвоїли б державну мову, а з іншої, зуміли б уникнути їх додаткового навантаження.

В кінці свого листа народний обранець висловив слова подяки Дмитру Табачнику за позитивну роль у розвитку освіти національних меншин України, в тому числі угорської громади. Висловив впевненість у тому, що і в подальшому плідно співпрацюватимуть у вирішенні пов’язаних із цим проблем.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *