За п’ять днів на Закарпатті семеро потопельників

На вулиці найгарячіша пора року – літо. Погода вже вирізняється неабиякою спекою, і люди, змучені задушливими приміщеннями, почали масово проводити свій вільний час на природі біля води.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 В Управлінні ДСНС України у Закарпатській області звертають увагу громадян на дотримання правил поведінки на водних об’єктах. Тільки поточного року на закарпатських водоймах вже загинуло 15 людей серед них двоє дітей 7-8 років та ще двоє підлітків 14-15 років. Тільки в період з 16 по 20 червня втопилося семеро чоловік. За правило, трагічні випадки стаються з вини самих відпочиваючих.

 Про ситуацію щодо безпеки відпочинку на воді в Закарпатській області розповідає начальник У ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей.

 «Ми вже починаємо, на жаль, звикати до того, що кожного року на водоймах України гине тисячі наших громадян, ще чимало травмується. Шокує, що багато нещасних випадків трапляється з дітьми.

 Існують об’єктивні й суб’єктивні причини загибелі людей на воді. Однією з них є високий температурний режим літнього періоду. Спрацьовує закономірність: чим вища температура повітря, тим масштабніший контакт людей з водою і тим вища вірогідність пригод з ними на воді.

 Серед суб’єктивних, через які найбільше тоне людей, – це порушення правил купання та плавання у необладнаних та заборонених місцях. Попри те, що вода є основою нашого буття,  жартувати з нею не варто, бо вона нікому не прощає легковажності. Отож кожний, хто дбає про свою безпеку, повинен дотримуватися правил поведінки на воді. Інакше навіть тиха річечка, спокійна водна гладь становлять страшну небезпеку.

 Різниці нема, в яких місцях купатися – штучних чи природних водоймах. Головне, вони мають бути безпечні для відпочинку. Передусім треба, щоб водойми пройшли офіційне обстеження водолазною службою й всі дані (приміром, заміри глибини, карта дна водойми) були паспортизовані. Окрім цього, власник, належним чином облаштовуючи територію для водного відпочинку, повинен попіклуватися і про наявність сезонного рятувального поста з фахівцями-рятувальниками, які пройшли спеціальне навчання. Вони й контролюватимуть ситуацію на воді та в разі потреби надаватимуть допомогу тим, хто потрапив у біду. І лише за наявності усіх цих чинників об’єкт набере статусу офіційного, а відпочиваючі будуть захищені від усіляких неприємних несподіванок на воді.

 Правда, підприємців бажаючих  вкладати свої гроші в безпеку відпочиваючих одиниці. Це значить, що переважна більшість мешканців та гостей Закарпаття і цього літа буде приречена насолоджуватись літом не в місцях організованого відпочинку, а «дикунами». Адже з усіх наявних в області місць водного відпочинку наразі статус офіційних мають лише вісім».

 У ДСНС України у Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *