Ветеран “Просвіти” просить провокатора з Закарпатської ОДА “не каламутити воду”

Перечинщина здавна славилася відомими історичними постатями, справжніми патріотами України, яких виховала рідна Закарпатська «Просвіта».

Згадаймо лише імена Павла Яцка, Івана Гопка, Івана Кедюлича, Марії Химиниць-Кедюлич, Юрка Добея, всесвітньовідомого вченого-історика о.Атанасія Пекаря, ЧСВВ, Василя Опаленика, Панаса Лешка, розстріляних і замордованих просвітян-патріотів Карпатської України 18 березня 1939р. та інших. Своєю невтомною працею згадані і сотні незгаданих просвітян району наближали створення рідної, Соборної і незалежної Української держави, а їх наступники, уже з 90-х років ХХст. продовжили і продовжують священну справу дідів і батьків у відродженій у 1990 р. закарпатській крайовій «Просвіті».

Просвіта

Хіба можна називати людей, які віддали своє життя, серця кров і любов, за Україну, за її волю, ворогами, сепаратистами і ренегатами?

Про справжній патріотизм перечинських просвітян, які входять до складу крайового товариства «Просвіта», свідчать конкретні дані: організація та активна участь у відзначенні державних і національних свят, річниць Карпатської України, Т.Шевченка, І.Франка, Л.Українки, інших визначних постатей України, Закарпаття, Перечинщини, Днів «Просвіти», дат заснування сіл району, різноманітних фестивалів і концертів, які збагачують поетичне і пісенне мистецтво не тільки Перечинщини, але й усього краю та України. Усе це працює на національну ідею, на розбудову Української держави.

Тому, дивує й ображає до глибини душі необ’єктивна оцінка діяльності крайового товариства «Просвіта» та його керівників людьми, які самі для української справи нічого корисного не зробили, а тільки здатні галасувати і навішувати у непристойній для людських стосунків формі різні ярлики. Маємо на увазі появу в окремих ЗМІ неправдивих щодо крайової «Просвіти» матеріалів начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА Володимира Піпаша.

Незважаючи на потуги недругів, Перечинська «Просвіта», як складова крайової, і надалі самовіддано працюватиме в ім’я України, збагачуючи культурну і духовну спадщину рідного народу.

Іван Козак, поет, драматург, публіцист,
член Національної спілки письменники України,
голова Перечинського районного
громадського об’єднання «Просвіта»,
Почесний громадянин Перечина

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *