В Ужгороді з’явилася вже тринадцята міні-скульптура

Сьогодні, 7 лютого, в Ужгороді відкрили 13-й міні-пам’ятник. На цей раз він присвячений малому Ужу.

міні-скульптура

За словами автора скульптури, Михайла Колодко, у XVII столітті річка Малий Уж була надзвичайно важливою артерією для Ужгорода та її мешканців. Вона впадала у “великий” Уж у районі нинішнього Боздоського парку і разом із Великим Ужем утворювала острів, на якому знаходилася Замкова гора. Річка приводила у дію млин, завдяки якому випікали хліб для населення. У місті було всього десять вулиць, головною, звісно, була ринкова площа, що розташовувалася приблизно там, де нині знаходиться площа Корятовича. Річ у тім, що ще в XVI ст. місто отримало право на проведення ярмарків, що, фактично, стало поштовхом до його активного розвитку. Ужгород став осередком торгівлі в регіоні, а тому й інтерес до нього постійно зростав.

“У 1930 році розпочалася регуляція русла Ужа, під час цих робіт і було засипано Малий Уж та прокладено понад кілометр стальних труб на заклепках, оскільки з довколишніх пагорбів в Малий Уж стікалися струмки, які і дотепер руйнують транспортне полотно міста. На цей раз скульптура виготовлена з нержавійки аби на сонці рибки виблискували”, – розповів автор міні-скульптури, інформує “Закарпатський кореспондент”.

Пам’ятник на згадку про Малий Уж встановлено поблизу провулку “Гірчичне зерно”. Дві (символізують Великий і Малий Уж) прісноводні риби (символ води) з хвилястою лускою (символ річкових хвиль) нагадуватимуть нам про історію, яка вже відплила.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *