В Ужгороді поговорять про місцевий сепаратизм

ГецкоОрганізатором виступає  “Інститут Західно-Українських студій”з Чернівців, який очолює політолог Олег Хавич.

Серед українських політичних аналітиків та журналістів цей уродженець Чернівців, що мешкає зараз у Києві, відомий своїм інтересом до ідей федералізації України.

“Згідно “мінських домовленостей” Україна зобов’язалася надати “окремим районам” Донецької та Луганської областей “особливий статус”: право мати “народну міліцію”, впливати на призначення прокурорів та суддів тощо. Якщо це буде втілено в життя – чи не спрацює в Україні “принцип доміно”, коли “особливого статусу” почнуть вимагати “окремі райони” в інших регіонах України? Це питання надзвичайно важливе для місць компактного проживання національних меншин (угорців, румунів), які вже неодноразово заявляли про необхідність створення національно-культурних автономій. В Закарпатській області ситуація ще чи не найскладніша в Україні – додається “русинський фактор”, – йдеться у анонсі.

Організатори відзначають, що до відкритої дискусії на цю актуальну тему запрошені політологи, журналісти, політики та громадські діячі з Ужгорода, Мукачева, Чернівців, Львова та Одеси.

Йдеться і про міжнародних партнерів заходу, а саме підтримку Міжнародної НУО Initiative Pro Mitteleuropa.

“Ми створили IPM, щоб забезпечити всіх, хто може ідентифікувати себе з великою ідеєю федеральної Європи, де країни і регіони можуть зберегти свою ідентичність через платформу. Наша мета полягає в тому, щоб високопоставлені міжнародні діячі зібралися разом і внесли свій невеликий внесок у позитивний розвиток європейської ідеї”, – йдеться на сторінці організації.

Zaholovok.com.ua

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *