В Ужгороді експонують унікальні фото та документи

виставка-афіша“Спротив геноциду” – виставку під такою назвою представили в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї ім.Т.Легоцького.

18 фотодокументальних стендів розповідають про спротив, який чинило українське суспільство, передусім, селянство, сталінському тоталітарному режиму в 1920 – на початку 1930 років. На стендах представлено унікальні документи та фото із Галузевого державного архіву Служби безпеки України й інших держархівів, що унаочнюють масштаби народного спротиву, його форми і методи. Значна частина з цих документів оприлюднена вперше.

Інформаційно-просвітницький проект створений Українським інститутом національної пам’яті спільно з ГДА СБУ як доказ того, що саме страх перед українським визвольним рухом штовхав Сталіна та його оточення на злочин проти українства – грабунок наших житниць і вбивство працьовитого народу голодом.

виставка

виставка2

На важливості знайомства з цими документами наголосили, відкриваючи виставку, і начальник управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба та директор обласного краєзнавчого музею Василь Шеба й закликали всіх охочих, особливо шкільну і студентську молодь, завітати з екскурсією. Таку, приміром, уже нині провів для своїх старшокласників учитель історії Ужгородської ЗОШ№9.

Пересувна виставка в Ужгороді продовжиться до 7 грудня, опісля добірку експонують у Перечинському районному будинку культури (8-14 грудня) та Великоберезнянському районному будинку культури (15-22 грудня).

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *