В Чопі приховують інформацію про чергу дітей у садочок

садочокЗареєструвати малюка на облік у дитячому садочку вдається не завжди і не всім.

Відсутність публічної інформації породжує неймовірні чутки
Останнім часом в нашому місті ширяться різні чутки та історії щодо зарахування дітей до дошкільного навчального закладу «Казка». Батьки, відразу після народження дитини, змушені бігти у садочок, щоб поставити свою дитину в чергу для зарахування в цей заклад, інакше мамі неможливо буде повернутися на роботу. Останні роки відчувається нестача місць у єдиному садочку міста.

Зважаючи на таку ситуацію, та для відкриття завіси секретності, члени ГО «Сила Народного Контролю-Чоп» попросили начальника управління освіти Чопської міської ради Лугову М.О. та завідуючу дошкільним навчальним закладом «Казка» Моцьо Г.С. надати інформацію про електронну реєстрацію дітей, які в подальшому будуть зараховані в садочок. Якщо відкрити для громади міста реєстри дітей, які чекають оформлення в садочок з датою їхньої реєстрації, датою поданої батьками заяви та порядкового номеру дитини у реєстрі, спростувалися б багато чуток про корупційність деяких посадових осіб та засвідчили б прозорість роботи міських чиновників. Натомість, начальник управління освіти, молоді та спорту Лугова Марія Орестівна ще жодного разу не надала повних відповідей запитувачам інформації, незважаючи на те, що приховування інформації є корупційним адміністративним злочином.

У своїй відповіді заявникам, міський чиновник розпливчасто повідомляє про електронну реєстрацію діточок на офіційному сайті ДНЗ «Казка», де батьки, мовляв мають змогу зареєструвати свою дитину самостійно, але побачити загальну чергу дітей вони права не мають. Та і увійти на сторінку електронної черги дітей наразі неможливо. Мовляв який невідомий вірус у системі розгулявся. Хто забрав від них таке право Марія Лугова не повідомляє. Також чиновниця безпідставно посилається на конфіденційність вказаної інформації. Вона, мовляв, дуже сумлінно охороняє персональні дані дітей. Разом з тим, чиновниця повідомила, що доступ до бази даних черговості дітей має лише керівник дошкільного закладу та ще якась секретна, невстановлена, відповідальна особа.

Цікаво, що завідуюча дитячим закладом «Казка» Галина Моцьо у порушенні законодавства пішла ще далі своєї керівниці Лугової М.О., адже вона взагалі не надала жодної відповіді на аналогічні інформаційні запити. Запит редактора газети «СНК» був нею просто зухвало проігнорований.

Отже, дуже утаємничена міськими бюрократами публічна інформація про чергу дітей, породжує все нові і нові неймовірні чутки щодо зарахування дітей в міський садочок «Казка» за допомогою хабарів, які, мовляв, у дитячому закладі ніжно називають «добровільними внесками батьків».

Згідно закону України «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або, яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених Законом.

Реєстр черговості дітей на обліку створено та задокументовано у журналі обліку та на офіційному сайті дошкільного закладу. Навіщо ж було розміщати чергу дітей на сайті садочку, якщо її ніхто не може побачити? Будь-яки черги, що створюються чиновниками – це широке поле для маніпуляцій з нею, а відтак, підґрунтям для корупції.

Наразі, Громадська організація «СНК-Чоп» звернулася зі скаргою до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушень їхніх конституційних прав та вимагають притягнути до відповідальності вказаних осіб, згідно антикорупційного законодавства України.

СНК-Чоп


Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *