В будинку престарілих у Виноградові інспекція виявила низку значних фінансових порушень

держфінінспекціяФахівці територіального підрозділу Держфінінспекції в Закарпатській області – Хустської об’єднаної держфінінспекції – під час планової ревізії однієї з установ соціального захисту Виноградова виявили порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 620 тис. грн. Контрольний захід охоплював період з 01.01.2011 по 31.12.2014 року.

Зокрема, у соціальний заклад із порушенням законодавства і без наявності необхідних підстав прийнято на обслуговування шістьох громадян похилого віку (особи, які мають працездатних дітей і рідних, котрі, згідно з положеннями Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.1993 року № 3722-ХІІ, Кодексу України «Про шлюб та сім’ю України» від 20.06.1969 року за № 2006-УІІ, повинні забезпечити їм догляд і допомогу), внаслідок чого завдано матеріальної шкоди на загальну суму понад 500 тис. грн. Хоча за наявності вільних місць до установи можуть прийматися особи, які мають працездатних дітей або родичів, котрі відповідно до чинного законодавства зобов’язані їх утримувати, однак тільки за умови стовідсоткового відшкодування витрат на їх утримання, що у даному випадку не здійснювалося.

Також бухгалтерська служба установи з порушенням вимог чинного законодавства виплатила працівникам зарплату за невідпрацьований час, матеріальну допомогу на оздоровлення працівникам-сумісникам, зайво сплатила внесків до державних цільових фондів, що призвело до незаконного витрачання бюджетних коштів на суму понад 40 тис. грн. Окрім того, під час ревізії встановлено нарахування індексації заробітної плати у заниженому розмірі, що призвело до недонарахування зарплати працівникам на суму 70,3 тис. грн. та єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на загальну суму 24,5 тис. грн.

Через завищення вартості ремонтно-будівельних робіт та несплату вартості спожитих комунальних послуг за електроенергію й газопостачання сторонньою юридичною особою зайво витрачено понад 60 тис. грн.

У закладі також здійснювалося зайве списання паливно-мастильних матеріалів та продуктів харчування.

За недотримання законодавства з фінансових питань складено 4 протоколи про адміністративну відповідальность.

Матеріли ревізії передано до правоохоронних органів.

Нагадуємо, що у Держфінінспекції в Закарпатській області діє телефон довіри: (031-2)- 61-76-90.

Прес-служба Держфінінспекції в Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *