Ужгородську міськраду зобов’язали скасувати незаконні рішення

ужгород радаСвоєю постановою Закарпатський окружний адміністративний суд, задоволив позов прокуратури м. Ужгорода і визнав протиправним та скасував рішення Ужгородської міської ради від 24 жовтня 2013 року, яким було внесено зміни до Правил благоустрою Ужгорода, зокрема введено термін «пішохідна зона». Позаяк, Правилами дорожнього руху цей термін вже давно передбачений, діє по всій територій України і не потребує дублювання органами місцевої влади.
Ще одним доповненням до рішення стала заборона проїзду та стоянки транспортних засобів у пішохідній зоні без відповідних дозвільних документів. Це рішення прийнято з порушенням вимог чинного законодавства та підлягало скасуванню, оскільки відповідно до Закону України «Про дорожній рух» всі питання організації руху та його безпеки регулюються виключно Правилами дорожнього руху, затвердженими Кабінетом міністрів України.
Разом з тим, згідно з Законом України «Про благоустрій населених пунктів», Правила благоустрою не передбачають обов’язок фізичних та юридичних осіб отримання будь-яких дозволів. До того ж, відповідно до цих Правил, органи місцевого самоврядування не уповноважені видавати дозвільні документи такого типу.
Мали місце також порушення процедури прийняття вказаного рішення. Зокрема, згідно з Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», проект вказаного рішення про зміни до Правил благоустрою міста підлягав громадському обговоренню. Тобто, Ужгородська міська рада повинна була оприлюднити проект рішення та організувати відкриті обговорення за участі представників громадськості для отримання зауважень і пропозицій.
 
 
Інформує прес-служба прокуратури міста Ужгорода

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *