Ужгородська лабораторія досліджує традиційні страви українців як основу їх здорового харчування.

лаборатор2У 2011 році в Ужгородському національному університеті на медичному факультеті була відкрита науково-дослідна лабораторія молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок. Сьогодні лабораторія бере участь у багатьох проектах і наукових програмах, як Європейського союзу, так і України, а також співпрацює із Обласним центром нейрохірургії та неврології. Очолює лабораторію професор, керівник тем, провідний науковий співробітник кафедри мікробіології, вірусології, імунології з курсом інфекційних хвороб Надія Бойко.

 

–         Як виникла ідея створення сучасної лабораторії?

–         Лабораторія була започаткована нами на власні кошти, сьогодні ж вона є сучасним високо-методичним спеціалізованим науково-освітнім центром і повноцінним партнером у виконанні не лише вітчизняних, але й міжнародних проектів і програм. Робота  тут  ведеться на високому рівні переважно в галузі молекулярної мікробіології, імунології та сучасної нутріцевтики. Так, наша лабораторія досліджує національні традиційні  страви українців як основу їх здорового харчування. Ми першими ініціювали створення в Україні національної композиційної бази даних харчових продуктів. В нашій лабораторії було виконано мікробну оцінку цілого ряду страв і ферментних продуктів населення країн регіону Чорного моря. Також ми проводимо клінічні  дослідження. Так історично склалось, що зусилля нашого колективу в першу чергу скеровані на заміну застосування антибіотиків і дезінфектантів альтернативними препаратами біологічного походження: про-, пре- і синбіотиками, фіто- та нано препаратами тощо.

 

–         У яких міжнародних наукових проектах брала участь лабораторія?

–         Це, зокрема, проекти Сьомої рамкової програми “BaSeFood”(завершено у 2012 році) та проект південно-східного партнерства “CAPINFOOD”(триває до 2014 року). Нещодавно ми знову виграли участь у проекті “BacFoodNet”.  Проект спрямований на винайдення інноваційних методів попередження утворення біоплівки, підвищення термінів збереження харчових продуктів при їх транспортуванні тощо.  Ми також створили Українську національну технологічну платформу «Їжа для життя» в мережі однойменних Європейських технологічних платформ, одним із важливих завдань діяльності якої було представити інноваційні проекти кращих українських колективів у нас в країні та за її межами, допомогти іншим науковим колективам знайти своїх зарубіжних партнерів.  Ми разом підготували і надрукували книгу українських унікальних інноваційних проектів та поширили їх у всьому світі через участь у брокерських заходах. Результатом цієї роботи є встановлення також і внутрішніх наукових контактів. Сьогодні тісно співпрацюємо з Інститутом мікробіології і вірусології НАНУ ім. Д. К. Заболотного, Львівським національним медичним університетом ім.. Данила Галицького, з Одеською національною академією харчових технологій (минулого тижня нами сумісно проведено конкурс “Ecotrophelia”, в якому вперше прийняла участь Україна), Донецьким медичним університетом (разом виграно участь у проекті РП7 “ODiN”, виконання якого розпочнеться цього року за участю УжНУ), з Інститутом агроекології  природокористування НААУ,  Аграрним університетом у Білій Церкві та Сумах тощо.

Також співпрацюємо зараз із Державним експертним центром МОЗ та Науково-методичним центром аналітичного та інформаційного забезпечення сільськогосподарської освіти, Міністерства аграрної політики та продовольства України. Нещодавно був підписаний договір та проходить тісна співпраця (спільні наукові дослідження та публікації) з Університетом Ветеринарної Медицини та Фармації в м. Кошице, Словацька Республіка.

 

–         Результати досліджень лабораторії публікуються?

–         Результати наших дослідженьможна знайти у наукових статтях наукометричних українських журналів, а також і в зарубіжних виданнях. Додатково ми видаємо і популярні гарно ілюстровані книги на кшталт “BlackAreaTraditionalFoods” та інші, які покликані  розповсюдити інформацію про зібрані і охарактеризовані нами в партнерстві національні страви населення країн Чорного моря серед широкого загалу.

 

–         До Вас звертаються за допомогою лікарні Ужгорода?

–         До нас звертаються і компанії. Ми співпрацюємо з діагностичними центрами і лікарнями. Якщо потрібно зробити будь-який  мікробіологічний чи імунологічний аналіз, то ми у цьому фахівці.

 

–          Із закордонними фірмами лабораторія УжНУ теж співпрацюватиме?

–         Недавно ми були на засіданні, організованому в Україні представниками німецького центру “Metabolicbalance”  з Мюнхену. Не виключено, що ми будемо працювати з ними безпосередньо, виконуючи аналітично-діагностичні роботи для виявлення і запобігання виникнення і лікування метаболічного синдрому. Ми серйозно плануємо виготовляти також  ті функціональні продукти,  позитивна дія яких на організм людини буде доведеною. Ми часто не знаємо, що їмо.  У нас зараз ведеться мова про необхідність впровадження доказової медицини. Однак чи не час починати розмову про доказову дієтологію?

 

–         Які плани на майбутнє науково – дослідної лабораторії?

–         Найбільш цінним надбанням лабораторії на сьогодні є її кадровий потенціал. Хотілось би завершити реконструкцію і оснащення лабораторії високовартісним і необхідним приладдям і мати змогу проведення професійних тренінгів, як для наших студентів чи науковців, так і для наших зарубіжних колег. Це дозволило б поширити наш досвід і серед працівників університету, країни, і серед науковців світу, оскільки виконання науково-дослідних робіт сьогодні на відповідному методичному рівні можливе лише в оснащених спеціалізованих науково-навчальних центрах.

Марія Чаварга, студентка відділення журналістики

лаборато3
лаборатор

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *