У стаціонарних відділеннях терцентрів Закарпатської області порушуються права мешканців на медичну допомогу

Представник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Закарпатській області у листопаді 2016 року здійснили моніторингові візити без попередження до стаціонарних відділень Хустського та Іршавського районних територіальних центрів соціального обслуговування населення.

Члени моніторингової групи ознайомилася з умовами проживання підопічних, вивчили стан надання їм реабілітаційних і медичних послуг, організацію отримання пенсійних коштів, харчування, дозвілля тощо.

У вказаних установах обслуговують людей похилого віку, які потребують стороннього догляду. Насамперед, монітори зазначили, що тут створені хороші побутові умови для мешкання літніх людей. Вони забезпечені санітарно-гігієнічними засобами, повноцінним харчуванням і належним доглядом.

3192

Проте під час візиту в обох установах було виявлено низку схожих недоліків. «Неналежне ведення медичної документації та наявність у медичному кабінеті медикаментів, термін придатності яких закінчився – це є грубе порушення прав літніх людей», – зазначив регіональний координатор Уповноваженого у Закарпатській області Олег Григор’єв.

Також не проводиться щорічний медичний огляд мешканців вузькопрофільними спеціалістами, записи про лікарські призначення в медичних картках відсутні.

У кімнатах недостатнє штучне освітлення. Моніторинговою групою було виявлено факти неправомірного отримання персоналом пенсійних коштів окремих підопічних. Деяких підопічних не випускають за межі установи, мотивуючи це тим, що вони зловживають алкоголем. В установах не забезпечено доступ до інформації про права людини, відсутні адреси та номери телефонів органів влади для звернень підопічних, книги та скриньки скарг і пропозицій.

За результатами моніторингових візитів будуть підготовлені відповідні акти реагування Уповноваженого з прав людини.

Олег Григор’єв
Регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю
Уповноваженого Верховної Ради України
з прав людини в Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *