У Мукачеві викрили псевдоучасників бойових дій

посвідченняЗгідно з чинним законодавством України, окремим категоріям громадян надаються пільги, що пов’язані з виконанням їх обов’язків або за заслуги перед державою в минулому. Пільги — це свого роду компенсація заслуженим, поважним людям. І це справедливо. Проте трапляються випадки, коли подібними пільгами користуються ті, які їх не заслужили, завдаючи збитки державі на десятки, а то й сотні тисяч гривень.

75%  пільги на оплату комунальних послуг, щорічна матеріальна допомога,  санаторно-курортне лікування,  часткова оплата за медичні препарати, проїзд на різних видах транспорту, надбавки до пенсії, скоріше настання пенсійного віку на 5 років. І це не повний список преференцій, якими мають право користуватись учасники бойових дій Великої Вітчизняної війни. Цими ж самими пільгами незаконно користувались і мукачівці, які протягом тривалого часу, пред`являючи «липове» посвідчення учасника бойових дій, вимагали до себе особливого ставлення.

Розгадати схему, за якою «псевдоучасники» бойових дій отримали посвідчення було непросто,- розповів оперативник сектору державної служби боротьби  з економічною злочинністю Мукачівського міськвідділу міліції. Адже саме посвідчення не містило сфальсифікованих печаток чи інших підроблених даних. Сфабриковані відомості про участь осіб у бойових діях бере початок із документації, яка зберігається у військоматах чи відомостях, записаних у військових квитках. Адже запис про участь у бойових діях є обов`язковою для осіб, які насправді, захищали Батьківщину на полі бою.

Так, мукачівськими правоохоронцями наразі три справи стосовно мукачівців, які умисно підробили і користувались посвідченням і статусом «учасника бойових дій» на розгляді у суді, ще одному недобросовісному пенсіонеру слідчим міськвідділу оголошено про підозру. Окрім того, вже зафіксовано 2 факти з явними ознаками підробки за згаданою вже схемою.

Це далеко не повний список тих осіб, які користуються підробленими документами, – повідомив начальник сектору державної служби боротьби з економічною злочинністю Мукачівського міського відділу міліції Іван Віщак,  подаючи вищевказані «липові» посвідчення до управління праці та соціального захисту населення – з метою отримання пільг на житлово-комунальні послуги, Управління пенсійного фонду України в м. Мукачеві та Мукачівському районі, аби безпідставно одержувати надбавку до пенсії відповідно до наданого йому статусу «учасника бойових дій».

Відтак, особам, які вирішили обманути не тільки державу на тисячі гривень, а й минуле доведеться відповідати перед законом за ст.358 («Підроблення документів,  печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) та за ст. 190 («Шахрайство») Кримінального кодексу України, повідомила  Наталія Машіко, Мукачівський МВ УМВС.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *