“Свобода” помститься криміналітету з іршавського ЄЦ

свободаМинуло майже півроку, як відбулася Революція гідності. Люди, які вийшли на київський Майдан і на менші майдани в рідних містах, прагнули одного – змінити систему влади, зупинити корупцію та хабарництво, яке роз’їдає нашу країну, як корозія, ставить на коліна народ і загрожує розвитку нації.

Іршавська районна організація Всеукраїнського об’єднання “Свобода” одна з перших розпочала акції протесту на площі Народній у м. Іршава. Незважаючи на тиск і залякування, активісти майже щодня виставляли намети і проводили інформаційну кампанію. До нас долучалися різні політичні діячі та громадські організації, але їх було не багато. Були й такі, що нас підтримували, але боялися не те що підійти до намету, а й навіть привітатися. Ядром і організатором опору бандитській владі на акціях протесту були свободівці. Ми декларували, що після перемоги над злочинним режимом Януковича проведемо люстрацію і поплічники режиму, хабарники та корупціонери будуть відсторонені від влади. Слід зазначити, що найбільш дієвими організаціями на Закарпатті під час Майдану були ВО “Свобода” та ЄЦ. Однак свободівці на революції пікетували різні держустанови: ГПУ, МВС, СБУ, тощо, здійснювали чергування на барикадах, протистояли “беркутівцям”, “тітушкам”, а від Балоги відправляли “політичних туристів”, які в Києві на Майдані отримували по 100–200 гривень, робили кілька фото біля “йолки” і їхали додому. Водночас свободівці залишалися на передовій, де і загинуло 19 членів партії, а сотні були поранені.

Повернувшись з київського та ужгородського Майданів, іршавські свободівці домоглися розпуску місцевої Партії регіонів, розпочали акцію “Стоп хабар!” та почали формувати сотню самооборони, яка дуже скоро стала ефективною силою. Першими напасали заяви про відставку голова районної ради Станіслав Сухан та районної адміністрації Василь Ковбаско, згодом написав заяву про звільнення голова відділу охорони здоров’я Борзов та двоє голів сільських рад, що займалися дерибаном землі і майна громади. Разом з головою міськради Степаном Бобиком свободівці вирішили проблему виділення земельних ділянок, яка для багатьох іршавчан не вирішувалася з 1993 року. Після створення відповідної комісії при міській раді з представників громадськості прості мешканці Іршави почали отримувати земельні ділянки, які раніше, за влади “регіоналів”, отримували лише депутати району, чиновники та наближені до влади. Крім того, Іршавська “Свобода” та самооборона змусила написати заяву про відставку найбільшого хабарника Іршавщини – начальника МРЕО Івана Хилу. Його на гарячому затримувала СБУ, а він через продажні суди відновлювався на роботі й брався за стару справу – оббирав Іршавський район. Після його відсторонення від посади, виконувати обов’язки почав молодий працівник МРЕО М. Горзов.

Коли новопризначений голова Іршавської районної державної адміністрації від ВО “Свобода” В’ячеслав Свічкар погодив звільнення директора Довжанського лісомисливського господарства В. Леднея у зв’язку з завершенням контракту, в керівництва районної ради І. Савка та П. Добромільського сталася істерика. Чиновники організували “домашню” акцію протесту, підбурюючи людей проти “Свободи”, мовляв, свободівці хочуть підім’яти район під свій вплив. Насправді ми хочемо, щоб Іршавський район працював відкрито для громади, без впливу хабарництва та корупції.

Нагадаємо, що 17 червня 2014 року біля Іршавської РДА відбувся стихійний мітинг з приводу відмови у продовженні контракту директору ДП “Довжанське лісомисливське господарство” Василя Леднея. У зв’язку з тим, що голова районної державної адміністрації В. С. Свічкар погодив відмову в продовженні контракту, надіслану обласним управлінням лісового господарства, активісти вимагали висловити йому недовіру.

Ці події зафіксовано на відеокамеру. На відео чітко видно, що очільники районної ради керують протестуючими, а також беруть участь у провокації зіткнень, що відбулися між прихильниками та противниками звільнення В. І. Леднея. Цікаво, що ж змусило цих “вельмишановних” у районі людей діяти таким брутальним способом? І чому це раптом забули ці пани про десятки машин лісу та каменю, що варварським способом видобувають та вивозять щоденно з нашого краю? Натомість на позачерговій сесії районної ради, яка відбулася в той же день, депутати визнали діяльність Леднея дуже успішною, аплодували йому та висловили підтримку. Про причини такого “одобрямсу” лишається здогадуватися. Не змогли народні обранці стерпіти такої “нахабної” поведінки голови Іршавської районної державної адміністрації В’ячеслава Свічкаря, як погодження розірвання контракту. І не важливо, що вказівка не продовжувати контракт надійшла з Києва, що факти розкрадання природних ресурсів навіть не приховуються так званими підприємцями, що керівництво району роз’їжджає на дорогих іномарках, а на місцях, де ще недавно зростали цінні породи лісу, якого немає навіть у Європі, нині пустирі.

Народні обранці такого стерпіти не могли й висловили недовіру Свічкару з короткою резолюцією: за те, що не йде на контакт з представницьким органом самоврядування району. А щоб всяким “чужоземцям” з Києва та Ужгорода надалі не кортіло втручатися в їхню діяльність на благо народу, дописали в рішення, що у випадку непогодження Президентом України звільнення чинного голови РДА, заберуть делеговані повноваження. І начхати на Конституцію та Закон, у нас свої закони і своя “народна” влада. От тільки до чого приведе нас таке господарювання, невідомо, хоча передчуття дуже невтішні.

Для керівництва районної ради кісткою в горлі стало Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, яке прагне змін в районі, які декларувалися на Майдані. Та хіба “єцівцям” це зрозуміти? Вони на Майдани не приходили і вимог народу, вочевидь, не чули. Для керівників Іршавської районної ради стало не до вподоби заміна старих кадрів, яких потрібно люструвати. Вони їм служили раніше і потрібні при вирішенні різних питань, а головне – під час виборчого процесу. Ці “старі кадри” добре знають як фальсифікувати, здійснювати підкуп, залякувати та принижувати. Вони не хочуть нічого змінювати, їм і так комфортно й байдуже, чого бажає втомлений несправедливістю український народ. Вони почали вимагати від свободівців сідати на спільну раду щодо призначень, де вони будуть визначати кого звільняти і призначати на посади в підрозділи, за які відповідає державна адміністрація. Разом з тим, ЄЦ ділиться на дві групи: “менша”, але патріотична та “більша”, пов’язана з криміналітетом і колишніми “регіоналами” та їх сателітами. Коли у 2012 році відбулися місцеві вибори і потрібно було обрати голову районної ради, то більша частина підтримала кандидатуру від Партії регіонів. Тому на перевиборах голови райради після усунення Сухана колишні “регіонали” підтримали кандидатуру від ЄЦу, бо рука руку миє.

Тож, якщо Верховна Рада не ухвалить закон про люстрацію, то цього безладу наше суспільство ніколи не позбудеться. А виборців ВО “Свобода” хочемо запевнити: як стояли, так і стоїмо на своїх принципах і позиціях національної справедливості, ніколи не піддамося впливу олігархії місцевого ґатунку. Слава Україні!

Михайло МОЧАН,

голова Іршавської районної організації ВО «Свобода»

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *