Сповідь закарпатського перевізника

Хіба ж ви ні в чому не винні?

Відповідайте  за вчинки свої!

Мені надзвичайно хочеться, більше того  – я мрію,  з гордістю промовити слова «Я патріот і пишаюсь своєю Батьківщиною». Але це не так!

У мене болить душа  за покоління яке виросло в незалежній Україні, і яке зі словами Шевченка: «Борітеся – поборете!»  іде під кулі снайперів на Грушевського, Інститутській та в зоні АТО.

Я б дуже хотів відчути те, що відчувають мільйони українців по всій території країни: пробудження патріотичного духу, щире бажання захистити непорушну єдність Батьківщини, відновити мир і стабільність у державі. Але не виходить!

Закликаю всіх читачів терпляче  дочитати мою сповідь до кінця. Сподіваюсь по завершенню однодумців у мене стане набагато більше…

Я половину життя був перевізником, який чесно і добросовісно виконував свою роботу: сплачував усі податки, дотримувався тарифу, навіть виконував заздалегідь збиткові рейси. Враховуючи реальність, не обходилось і без хабарів. Ледве зводивши кінці з кінцями щодня переконував себе і дружину в тому «Що прийде і на нашу вулицю  свято». Проходив рік, другий, п’ятий… а довгоочікуване «світле майбутнє» так і не наступало… З кожним днем, бюджет моєї сім’ї  зазнавав нових потрясінь. Заощаджувати вже не було на чому. Працюючи щодня, з самого ранку до пізньої ночі, забезпечити добробут своєї сім’ї у мене не виходило. В такі митті відчуваєш себе нікчемою!

автобусВже на сьогоднішній день я чітко розумію що нікчема не я – а управлінський апарат  який керує нами, нав’язуює свої правила гри з метою збагатити виключно власні кишені!  Чиновники які давали присягу  служити народові України –  знущаються над власним народом. Вони нехтують інтересами людей, цілеспрямовано змушують ухилятись від виплати податків і працювати поза межами правового поля. Управлінці, які вважають що все продається і купується. Управлінці, які не заслуговують  на патріотів, які звуться українцями!

В результаті діяльності нинішніх представників влади, на сьогоднішній день, мене витіснено  з поля праці в межах діючого законодавства. Вони  змусили  працювати на чорному ринку. Помилок жодних тут немає, навмисне  ЗМУСИЛИ мене на сьогоднішній день стати НЕЛЕГАЛЬНИМ ПЕРЕВІЗНИКОМ! Адже це єдиний шанс не піти жебракувати і забезпечити для своєї дитини як мінімум належну освіту у майбутньому.

Не так давно я ще відносився до «правих» перевізників. Сплачував податки, готував всі документи на тендер, якого до речі так і не дочекався, обходив усі можливі кабінети, звертався до контролюючих органів. Але нікому це не цікаво. У мене не залишилось вибору: на сьогоднішній день  мене називають «ліваком»…  Але давайте по етапно розберемось хто правий а хто ні.

З точки зору законодавства – ТАК, я нелегал. З іншої ж сторони, діючі чиновники зацікавлені в тому щоб я ухилявся від податків! Чому?! – А тому що  роблять  усе можливе щоб діяльність перевізників була збитковою:  неефективно регулюють  тарифи, не виплачують субсидії за перевезення пільгової категорії громадян, розробляють маршрутну мережу, яка навіть на 10% не забезпечує потреби мешканців області, не проводять  тендерів, не слідкують за закінченими договорами у перевізників, не відповідають за безпеку руху, ігнорують потреби жителів… Продовжувати можна безкінечно!  – Читаєте між рядків? – Хто після цього всього лівак – Я??? –  СИЛЬНО СУМНІВАЮСЬ, адже мене підтримують і створюють всі необхідні умови для розвитку!

Сьогодні, коли Україна переживає історично важкі часи, настав час «холодного душу», адекватної оцінки і тверезого мислення. Мені надзвичайно прикро, але я змушений визнати і  наполегливо буду відстоювати позицію що «лівак» не я, а ті бідолашні перевізники, які безрезультатно боряться за справедливість, відчайдушно вірять у перемогу  навіть не підозрюючи,  як з них глузують та  знущаються.

На сьогоднішній день мене ніхто не змусить виконати рейс, завчасно розуміючи що він збитковий. Мені ніхто не нав’язуватиме за яким тарифом і в якому напрямку я повинен їхати. Мене ніхто не обмежить у кількості виконаних рейсів. А тим паче управлінці, які  чхати хотіли на інтереси і потреби населення!

Я добре вивчив потреби ринку пасажирських автобусних перевезень, я чітко розумію де попит більший, де менший, я як ніколи усвідомлюю наскільки важливим є розуміння потреб пасажирів. За рахунок частоти виконуваних рейсів (раніше мені  нав’язували скільки разів я повинен виконувати рейс) у мене відпала необхідність набивати автобус пасажирами немов шпроти у консервну банку.

Так, я ухиляюсь від виплати пенсійного податку.  – Але і пенсії у 800 грн мені не потрібно! Так,  я не маю права здійснювати регулярні рейси по перевезенню пасажирів. – Але це єдиний шанс не загострювати соціальну напругу серед населення, забезпечити їх потреби ну і відповідно заробити гроші та забезпечити свою сім’ю. Так,  я пристосовуюсь до умов сьогодення, і навчився мистецтву виживання за будь-яких умов.  Навіть якшо мова йде про домовленість  в разі чого з представниками відповідних органів. Але якшо  чиновникам це дозволено, то чому мене називають «нелегалом» і яку силу має закон??!

Як бачимо, першими хабарниками були і є носії влади…

Жорстоко?! Критично?! Не справедливо?! – Можливо… Проте я маю достатньо підстав щоб відстоювати свою позицію. Влада сама себе ніколи не буде ображати й обмежувати. Щоби стабілізувати ситуацію, потрібні дуже великі кошти. Їх немає. Тому нас очікує, найперше, – заморожування зарплат, пенсій і галопуюча інфляція. Далі будуть скорочувати соціальні програми. Нині багато мовиться про те, що не буде безкоштовної освіти та медицини. Хоча не все так просто як здається: безкоштовної освіти та медицини фактично й зараз немає, якщо виходити не формально, а по суті. Одні воюють , а інші – обдирають до нитки тих, хто віддає життя на фронті.

Куди б я не йшов, до кого б не звертався в першу чергу потрібно давати хабара… Зміцніла олігархічно-корумпована система в Україні спрямовувала свої зусилля тільки на збагачення, руйнування всіх моральних засад, пограбування народу, поділ суспільства за мовними і релігійними ознаками, створення багатьох суперечностей між украй збіднілими шарами суспільства, ігнорування мовних проблем, сподіваючись за таких обставин зміцнити своє панування в державі.  Що для мене зробила держава?! Чому я повинен платити податки?! Нарікання на те що транспортний колапс в області виник через діяльність «ліваків» – Вигідна позиція тих, хто провокує їх процвітання в області…

Вибачте ті, кого утомила моя писанина і дякую всім, хто дочитав.

Перевізник Йосип…

4 comments

патріот says:

МОЛОДЕЦЬ, ВСЕ ПРАВИЛЬНО! ОСНОВНА ПРОБЛЕМА В ДЕРЖАВІ УКРАЇНА ЦЕ- КОРУМПОВАНА ВЛАДА І ОЛІГАРХИ! ЯКЩО НЕ НАВЕДУТЬ ПОРЯДОК ЗА ЦЕЙ РІК, ТО БУДЕ ТРЕТЯ РЕВОЛЮЦІЯ НАБАГАТО КРОВАВІША, ЗБРОЇ ТЕПЕР БАГАТО РОЗВЕЛОСЯ!!!

Марiя says:

90% ринку працi знаходиться в тiнi. Звiсно примушують! Не з доброi ж волi ми стаэмо порушниками. Поки дiйсно не вбють десяток олiгархiв, врят чи шось змiнитьлся

Знающий says:

Все хорошо написал,это все прекрасно знают и понимают.Но где фамилии кому давал ..хабарi..ведь наверняка не под кирпич возле елки клал.Где фамилии тех кому сейчас носите как ..нелегалы..? Трансинспекция,ГАИ. да вы даже охране возле гост.Закарпатья умудряетесь платить,то есть снова кормите и не даете сдохнуть своре чиновников-хапуг,таких как например Слободанюк и Бондарчук(трансинспекция) Пишите факты ребята а не жуйте сопли о тяжелой судьбе. Ведь каждый нелегал и сейчас носит с каждого автобуса денежку,и если ты такой честный то опиши хотя бы сколько и кому носишь сейчас

яна says:

А можна подумати якби Знающий вказав прізвища то стало б краще?сумніваюсь.. тут уже нераз писали стааті з прізвищами і толку? в ОДА був п.Лукеча ..зараз його місце”кришує” Маляр , хіба Ви думаєте що в області це не знає ніхто? а що толку??? страдає простий народ та прості перевізники….а осорбливо пасажири…бо ціни на міжміські перевезення зросли а зарплати на місці…

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *