Рятувальники нагадали закарпатцям, що сумнівні гриби вживати не слід

На споживчому ринку Закарпаття починають з’являтися дикорослі гриби. За правило, восени наші торговиці рясніють всілякими грибами. Вибирати є з чого: від білого до печериці. А в лісі їх ще більше, де окрім їстівних, зустрічається й чимало отруйних. От саме вони й „полюють” на новачків у грибній справі. Даруйте, але не будемо забігати наперед і з лісу повернемося на ринки, адже саме тут стихійно люди продають такі чудові й водночас підступні дари природи. А де ще? Приміром, в обласному центрі катма магазинів, кіосків (вже не варто говорити про спеціалізовані), де можна придбати гриби. Хіба що супермаркети обмежують свій асортимент лише печерицями. Про інші населені пункти годі й говорити.

А ще купити грибочків можна, безпосередньо на узбіччях транспортних магістралей. До слова, якщо гриб „недобрав” ядовитих речовин із ґрунту, повітря чи води в лісі (на щастя, Закарпаття – регіон відносно екологічно чистий), то він може це зробити біля дороги, „дихаючи” вихлопними газами, проїжджаючих повз транспортних засобів. На жаль, люди чомусь не хочуть вірити, що гриби які колись були їстівними, зараз, через погіршення екології, можуть стати отруйними. І тут знання професійних грибників, їх багаторічний досвід не допоможуть. Навіть їстівний гриб, що увібрав у себе увесь можливий комплекс отрути з навколишнього середовища, стає також отруйними, не поступаючись мухомору та блідій поганці.

Незважаючи на те, що цей рік, через погодні умови, виявився неврожайним для зростання грибів, однак, на даний момент, за даними Головного управління Держсанепідслужби,  вже зареєстрований випадок отруєння неїстівними дикорослими грибами. У 2014 році  їх було 11 в яких постраждало 25 осіб. На жаль, у 2010 році в області фіксувалися й два летальні наслідки вживання грибів.

Грибна тема перебуває на контролі фахівців оперативно-рятувальної служби‚ окрім цього профілактикою займаються й лікарі, в навчальних закладах діти пишуть твори на цю тему, а на практиці виходить інше. Складається таке враження, що люди свідомо ідуть на небезпеку самознищення.

Отож, щоб ви не стали жертвами грибів, у черговий раз нагадуємо, що за статистикою, найчастіше отруєння цими дарами лісу стається через помилкове зарахування отруйних грибів до їстівних. Однак трапляються випадки, коли люди отруюються й від вживання отруйних грибів, неправильного приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів.

Симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я постраждалого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Не потрібно збирати грибів, якщо ви не впевнені, що знаєте їх (якими б апетитними вони не здавалися), невідомі (особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою), з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі. Також стережіться пластинчатих грибів – отруйні гриби маскуються під них.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності. Не варто також куштувати сирі гриби на смак.

Якщо по гриби ви ходили усією родиною, вдома ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте.

Гриби варто піддавати кулінарній обробці в день збору. Найперше прокип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетеся гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно зготовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

І вже ні в якому разі не довіряйте таким помилковим твердженням як – усі їстівні гриби мають приємний смак; отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні приємний; усі гриби в молодому віці їстівні; личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів; опущена у відвар грибів срібна ложка або монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби; цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні; отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин і т. п.

Якщо ж ви відчуваєте, що все ж отруїлися, то перш за все викличте “швидку”, і не очікуючи на її приїзд почніть промивати шлунок, а по тому прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок). Після цієї процедури потерпілому можна дати міцний чай, каву, або трохи підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу. Окрім того, якщо є можливість з’ясуйте в нього, хто разом з ним споживав гриби та проведіть відповідні профілактичні заходи.

І вже в жодному випадку не займайтеся самолікування. Тільки кваліфікований спеціаліст здатен надати вам необхідну допомогу.

гриби

У ДСНС України у Закарпатській області


Loading...

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × two =