Румунський слід закарпатських контрабандистів

контрабандаЖителі Закарпаття дедалі частіше переправляють цигарки до Румунії

Контрабанда українських цигарок та солярки годує закарпатців з часу розвалу СРСР. Перші контрабандисти жваво човникували через Угорщину та Словаччину. Для цього цигарки ховали під одягом та в автомобільних сховках, а у авто роздували баки, аби ставало більше «солярки». Згодом до  Угорщини блоки цигарок переправляли і річкою Тисою,  і навіть аеропланами… Нині ж майже щотижня закарпатських контрабандистів затримують у лісах між Україною та  Румунією…

Колишній ПРИКОРДОННИК Чопського прикордонного загону пан Василь (прізвище  чоловік попросив не вказувати) розповідає, що нині на Закарпатті, особливо у прикордонних з Угорщиною та Румунією районах, є чимало контрабандистів, на яких працюють по 10-15 юнаків. Одні на свій страх і ризик возять цигарки у сховках авто, інші — завантажуються величезними пакунками з куривом і йдуть лісами до румунського кордону.

Наші прикордонники, як правило, таких «туристів» помічають не завжди. Про це свідчать хоча б повідомлення румунських прикордонників про те, що юних контрабандистів затримують вже на території сусідньої держави. За процедурою, румунські прикордонники передають таких порушників українським колегам. І тут уже приходять на допомогу контрабандисти, з якими наші сторожі кордонів, як правило, у хороших стосунках. Юнаків відпускають,  аби потім ще неодноразово ловити у тих же прикордонних лісах…

Одне з таких затримань сталося близько тижня тому на території Румунії, що межує з Хустським районом Закарпаття. Приблизно о 12-й годині дня (контрабандисти не соромляться промишляти і вдень) патруль румунської прикордонної поліції помітив кількох людей, які незаконно перетнули кордон  України та Румунії через річку Тису, несучи великі коробки. Після попереджувальної команди румунів ці люди кинули пакунки і намагалися втекти. При цьому затримали одного чоловіка, решті  вдалося втекти назад через Тису. В ході обстеження території було виявлено 18 коробок, що містили 10800 пачок сигарет українського походження на суму близько 96 тисяч лей. А це — більше 232 тисяч гривень! Про інцидент було повідомлено прикордонників України. Затриманий 22-річний громадянин України звинувачується у скоєнні контрабанди та незаконному перетині державного кордону.

Через кілька днів близько 9-ї години румунські прикордонники в горах Марамуреш, на висоті понад 1600 метрів, помітили двох літніх людей, чоловіка та жінку, які переносили від кордону вглиб країни громіздкі пакунки. Коли прикордонники наказали зупинитися, зазначені особи кинули пакунки та спробували втекти. Як виявилося, затримані –  48-річна Мотря і 18-річний Іван –  громадяни Румунії, жителі Poienile de sub Munte (Руської Поляни). Під час обстеження місця події було виявлено кілька пакунків, що містили 2147 пачок сигарет українського походження, на суму понад 19 тисяч лей.

Того ж дня румунські прикордонники у районі Вишівської Долини помітили на відстані п’яти кілометрів від лінії кордону групу людей, що несли великі коробки. Оскільки вони не відреагували на голосове попередження прикордонників, ті здійснили два  постріли вгору. Однак невідомі, скориставшись гірською і лісистою місцевістю, втекли. На місці події було виявлено 12 пакунків з 5520 пачок сигарет українського походження, на суму близько 49 тисяч лей.

wz.lviv.ua

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *