Продукти харчування становлять основну частину витрат закарпатців

овочіОсновним компонентом видатків населення є витрати на придбання продовольчих товарів, тобто видатки на споживання.

Основною інформаційною базою для комплексного дослідження життєвого рівня матеріального добробуту різних соціальних груп населення є дані вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, які проводиться органами державної статистики у всіх районах області. За кількісним складом середній розмір домогосподарств області становить 3,44 особи та є найвищим серед регіонів при 2,59 особи в середньому по країні.
Основним компонентом видатків населення є витрати на придбання продовольчих товарів, тобто видатки на споживання. У ІV кварталі 2012р. вони становили 56,2% усіх витрат.
Щомісячно середньостатистична сім’я спрямовувала на продукти харчування 2280,74 грн. (включаючи вартість продуктів отриманих з особис­того підсобного господарства), що на 2,9% більше ніж у відповідному періоді попереднього року.
Найбільше грошей витрачалося на м’ясо та м’ясопродукти (444,68 грн.), овочі (включаючи картоплю) – 359,36 грн., молоко, сир та яйця – 308,06 грн., на хліб і хлібопродукти (хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи) – 314,11 грн., олію та жири (сало, масло, олію тощо) – 187,02 грн., цукор, джем, мед, сироп, шоколад та кондитерські вироби – 164,10 грн.
Однією особою області спожито в середньому за місяць: 18,8 кг – молока, молокопродуктів та масла (в перерахунку на молоко), 4,3 кг – м’яса, м’ясопродуктів та сала (в перерахунку на м’ясо), 19 яєць, 1,0 кг – риби і рибопродуктів, 1,9 кг – олії та інших рослинних жирів, 2,9 кг цукру (вклю­чаючи цукор, використаний на кондитерські вироби), меду, 3,4 кг – фруктів, ягід, горіхів, винограду, 8,7 кг – картоплі, 12,5 кг овочів і баштанних та 10,3 кг хліба і хлібних продуктів.
У порівнянні з жовтнем–груднем 2011р. зросло споживання: м’яса, м’ясо­продуктів та сала, олії та інших рослинних жирів на 4,9–5,6%, овочів та баштанних, риби і рибопродуктів – на 9,6–11,1%, яєць – на 18,8%. Зменшилося споживання хліба і хлібних продуктів, фруктів, ягід, горіхів, винограду – на 1,9–2,9%, картоплі – на 6,5%, молока, молокопродуктів та масла – на 11,7%.

Ганна Лучківська
заступник начальника управління домогоспо­
дарств-начальник відділу обстежень умов
життя домогосподарств ГУС


Loading...

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fifteen − three =