Поточна ситуація з лісоматеріалами, експорт яких призупинила Закарпатська митниця ДФС

лісЗакарпатською митницею ДФС складено 23 протоколи про порушення митних правил на загальну суму майже 913 тис. грн. У відомстві зазначають, що мова йде про 44 вагони лісу, загальним об’ємом понад 2191 м. куб.

Відтак, у суді вже розглянуто 7 справ і 13 справ знаходиться на розгляді в суді першої інстанції. Крім того, 3 справи щодо 4 вагонів лісу знаходяться в провадженні на загальну суму близько 82 тис. грн та загальним об’ємом майже 204 м. куб. лісу.

Що стосується цих трьох справ, які знаходяться в провадженні.

16, 18 та 23 травня 2016 року на митний пост «Дяково» Закарпатської митниці ДФС для проведення митного контролю подані вагони з «деревиною  паливною, сосною» та товаросупровідні документи. Відправником товару значилось українське державне підприємство із Житомирської області, а одержувач – румунське.

На залізничній станції Королево Ужгородського відділку Львівської залізниці 16 червня 2016 року проведено зважування вагонів. В результаті встановлено розбіжність у вагових критеріях, зазначених документально та фактичних. Відтак здійснено розвантаження вагонів для проведення митного огляду із залученням експерта-спеціаліста. Таким чином встановлено, що вивантажений товар – лісоматеріали круглі із сосни, довжиною 2м – 3м, діаметром від 8 см до 40 см і відповідають вимогам дров по ГОСТ 3243-88.

Невідповідність відомостей заявлених у митній декларації та товаросупровідних документах полягала в заявлені неправдивих відомостей щодо чотирьох показників – вага брутто; порода деревини; об’єм; вартість.

Також встановлено, що держпідприємством отримано Сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій за відсутності законних підстав.

Відтак 29 серпня поточного року Закарпатською митницею ДФС порушено справи про ПМП за ознаками частини 1 статті 483 Митного кодексу України.

Разом із цим, в діях посадових осіб державного підприємства та Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства можливо наявні ознаки злочинів, передбачені статтями 364 (Зловживання владою або службовим становищем) та 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

З цього приводу, Закарпатською митницею ДФС, в день складання протоколу, в порядку статті 60 Кримінально-процесуального кодексу України направлено повідомлення начальнику Виноградівського відділення поліції Берегівського відділу поліції ГУ НП в Закарпатській області та в. о. прокурора Закарпатської області.

ДФС у Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *