Останні 3 роки на Закарпатті не спостерігалося спалахів небезпечних захворювань

 сесУ вівторок, 4 червня, в обласній адміністрації відбувся брифінг начальника головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області Володимира Марковича.

 У 2011-2012 роках було проведено реорганізацію Держсанепідслужби України, у тому числі і в Закарпатській області. В області утворено Головне управління Держсанепідслужби у Закарпатській області та Державна установа «Закарпатський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».

 – Значна кількість коштів наразі йде на уже лікування захворювань. Виправити цю ситуацію можна перемістивши акцент саме на профілактику, що ми й намагаємося зараз робити, – зазначив Володимир Маркович. – Варто зазначити, що останні 3 роки в області не спостерігалося спалахів небезпечних захворювань. Цього вдалося досягнути, зокрема, плану заходів щодо забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя, який розробляється щорічно.

 Зацікавило журналістів питання стосовно погоджених санепідслужбою місць для купання на відкритих водоймах у літній період:

 – Наразі нами погоджено тільки кілька таких місць. Це, зокрема, озеро у селі Дідово, ужгородський кар’єр, косівські термальні родовища. Зараз розглядаємо на погодження місце на річці Уж. Основна вимога – це облаштування місць для відпочинку. Наразі таких обмаль.

 Перевіряють санепідеміологи і якість харчів у закладах громадського харчування. У І кварталі 2013 року проведено 365 досліджень харчової продукції за санітарно-хімічними показниками, з них не відповідало нормативам – 9 (2,4 %) та 481 дослідження харчових продуктів за мікробіологічними показниками, з яких не відповідало нормативам – 6 (1,2 %). З квітня територіальні відділення ДУ «Закарпатській обласний лабораторний центр Державної санепідслужби України» та його лабораторія в м. Ужгороді досліджували на визначення показників безпеки зразки капусти, помідорів, огірків, редиски, картоплі, петрушки, кабачків, кропу, буряку, полуниці, черешні. На вміст нітратів було досліджено 124 зразки, всі відповідали гігієнічним показникам, тобто в жодному випадку вміст нітратів не перевищував максимально допустимий рівень.

 – Ми зосереджуємо увагу не тільки на якості продуктів, а й перевіряємо персонал. Щороку близько 16 тисяч працівників сфери обслуговування проходять спеціальні навчання. Адже людський фактор у сфері громадського харчування має теж велику вагу, – зауважив Володимир Маркович.

 З початку року поки що не зафіксовано отруєнь грибами. Минулоріч було 2 випадки, коли закарпатці постраждали від вживання неїстівних грибів. Проте до летальних наслідків це не призвело. За словами Володимира Марковича, закарпатці добре обізнані з тим, які гриби можна вживати, а які ні. Тож випадки отруєння фіксують більше у південних чи східних регіонах країни.

 

 

 


Loading...

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 × two =