Опозиція здивована ультиматумом Громадської ради Майдану

майданУ Штабі національного спротиву здивовані ультиматумом, висунутим Громадською радою Майдану, щодо єдиного кандидата на президентських виборах, блокування Верховної Ради з першого дня зимової сесії та необхідності добитися розпуску парламенту.

Про це у п’ятницю 10 січня повідомили у прес-службі ВО “Батьківщина”.

“Майдан не делегував жодних повноважень цій самопроголошеній громадській раді, тому посилання деяких ЗМІ на заяви Майдану є некоректним. Нас також здивувало, що в цій заяві висунуто ультиматум опозиції, а не владі, проти якої власне і зібрався Майдан. Нам незрозуміло, навіщо акценти зміщено з відставки уряду та Януковича як джерела всіх катастрофічних процесів в Україні. Самопроголошена громадська рада проінформувала про проведення форуму Євромайданів у Харкові”, – йдеться у повідомленні.

“Нам дуже сумно, що саме такі “ультиматчики”, що діють за сценаріями технологів з Адміністрації Президента, будуть брати участь у цьому зібранні та привласнювати повноваження, які їм ніхто не делегував”, – зазначили у Штабі національного спротиву.

Як зазначає прес-служба, опозиційні сили у своїй подальшій діяльності будуть керуватися рішеннями, ухваленими на Народних вічах на Майдані, а також реалізовуватимуть програму, затверджену Радою Всеукраїнського об’єднання “Майдан”, відповідно до повноважень, делегованих народом.

Раніше повідомлялося, що Громадська рада Майдану виступила з вимогою до опозиції висунути єдиного кандидата на президентських виборах, розпочати блокування Верховної Ради з першого дня зимової сесії та добитися розпуску парламенту. Якщо ж опозиціонери не зможуть заблокувати парламент і зупинити бюджетний процес, то вони мають скласти свій 151 мандат, заявили представники ГРМ. Вони назвали свій дедлайн для висунення опозицією єдиного кандидата – 10 січня. Якщо цього не станеться, обіцяють відреагувати, але поки що не уточнюють, як саме.

“Ми розуміємо аргументацію, що коли висунути єдиного кандидата від опозиції, то існує небезпека, що його можуть отруїти або щось інше зробити. Але повірте нам, є механізми, які убезпечують від цього настільки, наскільки це можливо. Для чого потрібен єдиний кандидат? Для того щоб громадськість перед тим зробила аудит того кандидата, для того, щоб його підтримати. Виборча кампанія на президентських виборах починається на наступний день після них. Уже й так часу згаяно дуже багато”, – заявив член Громадської ради Павло Жовніренко.

Слід зазначити, що частина громадських організацій та активістів, які входили у Громадську раду Майдану, вирішили вийти із неї після останніх подій. Як розповіла Наталя Соколенко, її організація виходить із ГРМ. Причиною такого рішення стало те, що Рада перестала виконувати свої функції і все більше скидається на те, що її дії координуються владою.

“Зараз мені кажуть, що там вже й Медведчуківські люди є”, – додала вона. Соколенко розповіла також, що пропонуватиме іншим організаціям також вийти із цієї ради. Зокрема про вихід уже повідомило ГО “Український республіканський союз”.

ГРМ готується до Форуму євромайданів, який має відбутися в Харкові 11-12 січня, для чого затвердила технічні завдання для делегатів.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *