ОПОРА: міська виборча комісія в Ужгороді не надає доступ до результатів голосування

вибори-протоколУ приміщенні Ужгородської міської виборчої комісії спостерігачі не мають доступу до протоколів із результатами голосування; а станом на ранок 01 листопада результати не були оприлюднені також і на офіційному сайті ЦВК.

Встановлення підсумків голосування в Ужгороді затягнулося через одну дільницю, де в ніч на 26 жовтня зникла печатка. Через кілька днів ТВК дозволила виготовити дублікат втраченої печатки для ДВК №210746, де, таким чином, змогли оформити протоколи голосування та доставити їх разом із бюлетенями до міської виборчої комісії. Однак, оскільки члени ДВК упакували бюлетені не належним чином, було прийнято рішення перерахувати бюлетені у приміщенні ТВК.

В підсумку, станом на ніч із 30 на 31 жовтня в Ужгородській міській виборчій комісії ще підраховували остаточні результати голосування в місті.

У суботу, 31 жовтня, спостерігачі ОПОРИ протягом дня декілька разів навідувалися до приміщення виборчої комісії, аби ознайомитися із протоколами про результатів виборів, примірники яких, згідно з вимогами статей 85 та 86 Закону України «Про місцеві вибори», вивішуються у приміщенні ТВК для загального ознайомлення.

Втім технічні працівники ТВК сказали, що усі протоколи – у сейфі, ключ до якого має лише голова виборчої комісії Яків Чернобук. Останній на телефонний дзвінок не відповідав. Відтак спостерігачі ОПОРИ у суботу, 31 жовтня, не змогли зафіксувати офіційні результати волевиявлення в Ужгороді.

У діях голови Ужгородської виборчої комісії Якова Чернобука (суб’єкт подання – партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність») спостерігачі ОПОРИ вбачають ознаки порушення вимог статей 85 та 86 Закону «Про місцеві вибори». Зокрема у п.4 ст.85 Закону йдеться: «сільська, селищна, міська територіальна виборча комісія на своєму засіданні на підставі складеного нею протоколу про результати виборів сільського, селищного, міського голови, старости не пізніш як на п’ятий день з дня голосування приймає одне з рішень:

1) про визнання сільського, селищного, міського голови, старости обраним;

2) про проведення повторного голосування;

3) про визнання виборів відповідного сільського, селищного, міського голови, старости такими, що не відбулися.

ОПОРА закликає Ужгородську міську виборчу комісію невідкладно вивісити примірники протоколів із результатами голосування щодо посади голови міськради та депутатів міськради для загального ознайомлення у приміщенні виборчої комісії, яке наразі охороняється міліцією.

Станом на ранок 01 листопада офіційних результатів волевиявлення в Ужгороді не оприлюднено і на офіційному сайті ЦВК.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *