Найчастіше статус біженця на Закарпатті просять громадяни Афганістану та Сомалі

міграційна службаБлизько 100 осіб на Закарпатті щороку звертаються до ДМС для отримання статусу біженця. Про це розповів начальник відділу по роботі з біженцями та соціальної інтеграції управління у справах іноземців та осіб без громадянства Головного управління Державної міграційної служби в Закарпатській області Микола Товт. 
Найчастіше статус біженця просять громадяни Афганістану та Сомалі. Поки триває процес щодо надання статусу біженця, такі особи можуть перебувати у пунктах тимчасового розміщення біженців (розраховані на розміщення сімей, жінок, дітей без супроводу). Таких на Закарпатті є два: у Перечині (вул. Партизанська, 35) та в Мукачеві (вул. Мічуріна, 1). Також там тимчасово можуть бути і ті, хто вже отримав статус біженця або додатковий чи тимчасовий захист.
Важливо знати, що біженцями є не всі нелегальні мігранти, а лише ті, хто тікав зі своєї країни у зв’язку із війною, переслідуваннями, загрозою особистій безпеці та життю через етнічну, расову, національну, релігійну приналежність, а також належність до сексуальних меншин. Ті ж мігранти, які нелегально виїхали у пошуку кращого життя (через погану економічну ситуацію), не є власне біженцями. У тому, «хто є хто», розбираються саме працівники Державної міграційної служби.
Біженці є однією із категорій громадян, яка має право на безоплатну правову допомогу відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу». Юридичні консультації та роз’яснення може отримати кожна особа, тобто громадяни України, іноземець, особи без громадянства, в тому числі біженці, які перебувають під юрисдикцією України. Так, право на безоплатну вторинну правову допомогу (тобто адвоката за рахунок держави, який представлятиме  інтереси людини у суді) мають особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту” (до моменту прийняття рішення про надання статусу біженця та у разі, якщо особа оскаржує рішення щодо статусу біженця).
Для того, аби звернутися за наданням безоплатної вторинної правової допомоги, потрібно подати:
Рішення про задоволення/відхилення/залишення без розгляду скарги на рішення органу міграційної служби про відмову в прийнятті заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту;
У разі наявності – подати рішення про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.
Із цими документами необхідно прийти до одного місцевих центрів з надання БВПД на Закарпатті:
Ужгородський місцевий центр: 88017, м.Ужгород, вул.Загорська, 51
Мукачівський місцевий центр: 89600, м.Мукачево, вул.Горького, 25
Хустський місцевий центр: 90400, м.Хуст, вул.Карпатської Січі, 53а
Також отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу, актуальні адреси центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій Україні та інші – можна, зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).
Прес-служба Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *