На Закарпатті зустрілися Головні прикордонні уповноважені України та Угорщини

прикордонслужбаСьогодні в Ужгороді відбулася зустріч Головних прикордонних уповноважених України та Угорщини. Українську делегацію очолив голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Віктор Назаренко, а угорську сторону представив заступник начальника Головного управління поліції Угорщини, начальник Правоохоронного Директорату штабу Національної Поліції Угорщини генерал-майор Жолт Халмоші.

На початку заходу Віктор Назаренко зазначив, що прикордонне співробітництво обох відомств вже багато років успішно розвивається і посилюється на підставі не тільки міжнародних угод, а й в дусі взаємної довіри і поваги.

Основною темою зустрічі було обговорення ситуації на українсько-угорському державному кордоні, функціонування пунктів пропуску та подальша співпраця щодо протидії злочинності. Зокрема, у ході спілкування сторони зауважили активізацію протиправних угруповань на каналах незаконного переправлення осіб та переміщення тютюнових виробів. Відмічалося, що лише за 9 місяців цього року на українсько-угорському кордоні у результаті спільних дій прикордонниками обох країн затримано більше 700 незаконних мігрантів, що у 6 разів більше, ніж минулого року. Основну категорію «мандрівників» складали громадяни Афганістану, Сирії, Іраку, Судану та Сомалі.

Крім того, у поточному році, завдяки тісній співпраці оперативних органів обох країн, правоохоронцям вдалося викрити діяльність 8 злочинних груп, які займалися переправленням незаконних мігрантів,  у складі 27 осіб.

Через суттєву різницю цін на тютюнові вироби в Україні та ЄС цигарки залишаються основним товаром незаконного переміщення через кордон. Так, лише за 9 місяців українські прикордонники виявили 457 тисяч пачок сигарет, які контрабандисти планували переправити до Угорщини.

«З посиленням заходів протидії протиправній діяльності на державному кордоні постійно зазнає змін тактика дій злочинних елементів» – зазначив Віктор Назаренко. Наголосивши, що контрабандисти стали активніше застосовувати малі літальні апарати та безпілотники.

Також під час засідання Віктор Назаренко та Жолт Халмоші висловили задоволення станом виконання заходів, направлених на спільне патрулювання кордону. Лише з початку цього року вже проведено 165 таких перевірок. Крім того, завдяки спільній співпраці вдалося розширити практику спільного патрулювання з використанням плавзасобів обох країн по р. Тиса.

Обговорили під час зустрічі і питання функціонування пунктів пропуску на українсько-угорському державному кордоні та запровадження спільного прикордонного контролю. Сторони констатували, що упродовж 2014-2015 років спостерігається стале зростання пасажиропотоку через українсько-угорський кордон. За 9 місяців цього року спільну діяльну кордону перетнуло 5,3 млн. осіб, що на 16% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Відтак, сьогодні вкрай актуальним є питання запровадження спільного контролю. Також йшлося і про підготовку до відкриття спільного контактного пункту на території угорської сторони у пункті пропуску «Чоп (Тиса) – Захонь».

Активною була і співпраця прикордонних уповноважених. Зазначалося, що всього протягом року було проведено понад 220 зустрічей, у ході яких розглянуто більше 400 питань. Зокрема, під час прикордонно-представницьких зустрічей обговорювалися питання протидії протиправній діяльності на кордоні, пропуску осіб і транспортних засобів, обміну інформацією тощо.

Під час заключного слова Головний прикордонний уповноважений України, голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Віктор Назаренко акцентував увагу на важливості співпраці України та Угорщини в цей складний час, а також необхідності подальшого удосконалення всіх існуючих форм співпраці.

Наприкінці зустрічі Головні прикордонні уповноважені України та Угорщини підписали протокол зустрічі та план розвитку співпраці між прикордонними відомствами України та Угорщини на 2015-2016 роки.

Держприкордонслужба України

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *