На Закарпатті успішно діє товариство угорських художників

Через своєрідні творчі особливості кожного з угорських художників світлоносного Закарпаття захотілося поговорити з головою Товариства угорських художників Закарпаття імені Імре Ревеса, дійсним членом Угорської Академії мистецтв Ласло МАДЯРОМ. Виявилося, що Товариство створене в грудні 1990-го року. Закономірно наближається його 25-ліття. Помаленьку зростає своїм числом. Наразі в ньому двадцятеро митців. Засновниками його на початках стали закарпатський угорський художник Ференц Семан, а також Франциск Ерфан, Пийтер Вереш, його донька Агота Вереш, Дьєрдь Бенке, керамік Ендре Гіді, перший голова Товариства Лайош Товт, Ласло Коложварі та деякі інші шановні товариші.

Ласло Мадяр відтак додає:

З часом до нашого Товариства долучилися митці Дьєрдь Рішко, Ласло Мадяр, цебто я; Петро Матл, Аттіла Копріла, Дьєрдь Дикун, Агнеса Кулін, Роберт Товт, пластичний скульптор Василь Сочка. Основною метою наших творчих дій стало збереження національних і культурних традицій Угорщини на Закарпатті у сув’язі з великою культурою України. Це повсякчас відображається послідовною діяльністю Товариства імені Імре Ревеса. Останнє повтійно бере участь, а також і організовує міжнародні пленери, симпозіуми, як у ближньому зарубіжжі, так і в нашому краї. Товариство існує за рахунок меценатських коштів Угорщини, на основі грантів ізвідти. Радує нас спільна діяльність із творчою Румунією. Члени Товариства, завдяки міжнародній підтримці, змогли показати свої твори на багатьох закордонних виставках. Приміром, у Будапешті в Будинку угорської культури (1996), Пейчвароді в 1997-му, в 1999-му в Інституті угорської культури у Варшаві. Прийняло нас радо «Експо-2000» у німецькому Ганновері.

Слухай, Ласло, Європа настільки небайдужа до вас, що прикро за Україну?

Даремно, друже мій Василю. Наші твори успішно виставлялись у 2011-му у Львівській галереї ідей. А перед тим була ще у 2008 році виставка в галереї «Неф» поблизу Києво-Печерської Лаври.. Це було не менше ніж виставка в Брюсселі в 2011 році.

Мені здається, Ласло, що в своїх презентаційних поривах ви зовсім забули про рідне толерантне Закарпаття?

А ось і ні, друже Василю, тут у нас із 2004 року постійно проходять пленери і звітні виставки Товаристваі в світлих містах — Ужгороді, Мукачеві, Берегсазі. Стали вони систематичними і традиційними. Виставки в основному проводилися до дати заснування Товариства імені Імре Ревеса.

Ласло Мадяр — хороший чоловік. Із 1993 року він член Товариства, а з 2002-го до сьогодні — голова його. Вважає своїм обов’язком підтримувати дружні колегіальні стосунки між членами свого осередку, надавати допомогу в майбутніх творчих планах. В основі намірів — бажання, щоб митецька угорська спілка розвивалася і мала при цьому закономірні успіхи. В руслі традиційних заходів кожен угорський закарпатський художник почуває себе вільним, при сприятливих умовах бере участь у всіх можливих мистецько-культурних заходах.

Дорогий Ласло, а як щодо твоєї особистої творчості?

Вважаю себе представником імпресіонізму та постімпресіонізму. Останній напрям найбільше дотичний до моєї творчості. Стараюся розвивати всебічні культурні стосунки з румунськими, словацькими, угорськими, українськими, русинськими майстрами…

.Мистецтвознавці називають Ласло Мадяра успішним культурним дипломатом. Завдяки йому налагодилися стосунки з Будапештською галереєю «Джерело», що діє на базі Угорського інституту національної стратегії, який ставить перед собою завдання щодо відбору і показу робіт сучасних митців Карпатського регіону. В 2014 році сам Л.Мадяр представив на площах галереї сорок своїх робіт.

Ну, а які цьогорічні плани?

Дуже напружені. Профіль дій широкий. Товариство ж імені Імре Ревеса святкує 25-річний ювілей. Члени Товариства мають підготувати до цієї дати оригінальну та розширену виставку. Думаю, представлять свої роби і закордонні митці. Плануємо видати ювілейний каталог. Пройде і традиційний пленер на теренах Закарпаття. Сам особисто маю в планах ювілейну персональну виставку до свого 60-ліття в обласному музеї імені Йосифа Бокшая.

Спілкувався

Василь ЗУБАЧ

мадяр

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *