На Закарпатті не зареєстровано збройних формувань – прокуратура

     беркут3  У засобах масової інформації все частіше з`являються повідомлення про створення так званих загонів самооборони, які повинні нібито забезпечувати охорону громадського порядку під час мирних зібрань, а також забезпечувати суверенітет та єдність України.
Прокуратура області наголошує, що за своїм статусом ці формування перебувають поза законом.
Чинним законодавством захист суверенітету України, територіальної цілісності і недоторканності покладається на Збройні Сили України, а охорона громадського порядку – на органи внутрішніх справ.
При цьому, ч. 6 ст. 17 Конституції України прямо забороняє створення і функціонування будь-яких збройних формувань на території України.
Утворення громадських організацій, програмні цілі яких спрямовані на підрив безпеки держави, незаконне захоплення державної влади, забороняються.
На сьогодні в Закарпатті офіційно не зареєстровано створення таких формувань, що підтверджує їх неактуальність для нашої області. Адже закарпатці традиційно мирне та толерантне населення, до того ж усі протестні акції у нашому краї відбуваються у законний, мирний спосіб, а підрозділи УМВС при цьому чітко забезпечують громадський порядок.
Проте, мають місце випадки, коли мешканці з інших областей намагаються вплинути на ситуацію в Закарпатті і спровокувати краян на вчинення протизаконних дій. Важливо, щоб закарпатці не піддавалися на подібні провокації.
Наголосимо також, що ст. 260. Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань і участь у їхній діяльності.


Інформує прес-служба прокуратури Закарпатської області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *