На Закарпатті африканської чуми поки що не виявили

legshe-zapobigti-zakarpatcjam-cshe-tilki_75575В Ужгороді під головуванням заступника голови ОДА Михайла Поповича відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії області, на якому йшлося про епізоотичну ситуацію африканської чуми (АЧС) свиней на території Закарпаття.

Відтак фахівці з управлінь ветеринарної медицини, лісового та мисливського господарств, санітарно-епідеміологічної станції, АПК розглянули ряд питань щодо проведення профілактичних заходів, які здійснюють відповідні спеціалісти в районах краю з недопущення та ліквідації захворювання диких кабанів.

На початку засідання Михайло Попович поінформував, що на території Закарпатської області утримується 241596 голів свиней, з яких 214 тисяч – в індивідуальному секторі населення краю.

Як розповів начальник головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області Юрій Садварі, за офіційним повідомленням Россільгоспнагляду станом на 27.03.2014 року в Росії продовжуються спалахи африканської чуми свиней. Так, останній випадок зареєстровано у Ростовській області, яка межує зі східними регіонами України. А департамент ветеринарного і продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства та продовольства Республіки Білорусь повідомляє про захворювання на АЧС на території Гродненської області. Крім того, цього року спалахи зареєстровані в регіонах Польщі, Литви та на Луганщині у приватному господарстві і серед диких свиней. Така ситуація створює постійну загрозу для свинарства України, в тому числі – продовольчої безпеки.

За його словами, у Закарпатській області в період полювання на копитних моніторингові дослідження на африканську чуму проведено в усіх районах краю. Випадків ураження диких свиней не виявлено. Фахівці ветеринарного відомства краю також щоквартально проводять перевірки свиногосподарств усіх форм власності з дотримання ними закритого режиму роботи.

Для запобігання АЧС на територію Закарпаття на засіданні комісії йшлося про заходи з недопущення торгівлі продуктами харчування тваринного походження, в тому числі зі свинини, у невстановлених місцях та на стихійних ринках. Слід забезпечити дієвий контроль за дотриманням усіма суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою м’яса, ветеринарно-санітарних норм та припиняти діяльність тих, які не дотримуються відповідних стандартів. А вся їстівна дичина, добута на полюванні, повинна піддаватися ветеринарно-санітарній експертизі, повідомили з управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.


Loading...

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × 2 =