На Рахівщині встановили мораторій на будівництво міні-ГЕС

Будувати чи не будувати міні-ГЕС на річках Богдан та Щаул поблизу села Богдан Рахівського району – це питання стало найбільш важливим в селі протягом останніх трьох місяців. Місцева громада не може знайти спільну мову із місцево владою. Жителі виступають категорично проти, адже це обіцяє екологічні проблеми.
гес
У квітні Рахівська районна влада видала розпорядження, яким приватній структурі пропонується розробити в районі детальні плани для розміщення дев’яти міні-ГЕС на річках. Другим населених пунктом, де мала запрацювати електростанція ( в Білині вже діє міні-ГЕС) мало стати село Богдан. І перший крок – громадські слухання, на яких і вирішує громада будувати чи не будувати стали каменем спотикання для ініціаторів будівництва. Вперше слухання проводилися 13 червня. Село розділилося на два табори «за» і «проти» щодо будівництва на річці Богдан міні-електростанцій. Частина місцевих мешканців категорично виступає проти такої ідеї. Їх аргументи – русло річки в останні роки й так зміліло, а щоліта в колодязях води практично нема. Її брали з річки. Якщо в селі зведуть електростанцію, то люди прогнозують, що вода стане для них взагалі недоступною. «Ми готові вберегти свою річку, право на воду всіма можливими способами. Інвестор дбає лише про свій прибуток, а селяни залишаться сам на сам з бідою. А без води ми жити не хочемо», – каже член виконкому сільради Микола Дем’ян. Перший раз спроба провести слухання була невдалою – через численні суперечки жодного рішення прийнято не було.
Сільський голова Петро Ференц каже, що «Комерцконстант»,яке планує зводити на річці станцію пропонує створити в селі робочі місця. Каже, що не бачить небезпеки, якщо запрацює міні-ГЕС. Натомість на слуханнях екологи були дещо іншої думки, адже наразі питання будівництва міні-ГЕС в Богдані не повній мірі вивчене спеціалістами. Більше того, інвестор планує зводити електростанцію дериваційного типу , і її робота може вплинути на зниження рівня води у колодязях.
Повторні слухання, що відбулися всередині липня засвідчили – громада проти будь-яких планів влади та інвесторів будувати на їх річках. Ініціативна група вже зібрала майже тисячу підписів проти такого будівництва. Люди навіть звернулися до прокуратури з цього приводу. 14 липня на зборах були присутні майже чотири сотні мешканців, прибули до людей й експерти та екологи, науковці. Позиція людей одностайна – вони проти надання дозволу інвесторам на проектування та будівництво міні-ГЕС на річках Богдан та Щаул.
В приміщенні сільської ради відбулося засідання виконкому. Зважаючи на думку громади було прийнято рішення, яке ставить крапку в перепиттях навколо будівництва в Богдані міні-ГЕС: виконком встановив мораторій на будівництво міні-ГЕС на території села протягом наступних десяти років.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *