Міні-ГЕС продовжують нищити природу Закарпаття

      гес Про це інформує читач “Трибуни” з Перечинщини. Хочу звернути Вашу увагу на резонансну справу в селі Тур’я Поляна Закарпатської області, щодо зведення гідроелектростанцій монополістом на “мінігесівському” ринку Закарпаття ПП “Комерцконсалт”, які мають катастрофічні наслідки для жителів села Тур’я Поляна і в області в цілому.       

           Будівництво на малих річках Закарпатської області міні-гес набирає обертів. Не зважаючи на думку людей, ігноруючи інтереси місцевих громад, за якими,  в першу чергу, має бути прийняття рішень, щодо територій, де вони живуть.

        У с. Тур’я Поляна  Перечинського району за півроку роботи гідроелектростанції  селянам залишилися висохлі криниці, а річка Шипіт через низький рівень води перетворилася на тоненький потічок. Річкова форель тут ледве виживає лише у верхів’ї, а харіус європейський зник взагалі (Червона книга України, зустрічається лише у гірських річках Карпат)І все це біля підніжжя гори, яка є дуже перспективною для розвитку туризму та рекреації – полонини Руна. Та попри неодноразові протести жителів села, які передбачають справжню екологічну катастрофу, інвестори намагаються протиснути спорудження в цій місцевості ще однієї міні-гес танатомість директор підприємства Андрій Ганзел обіцяє великого процвітання жителям даного села, але обурені жителі села запевняють, що замість обіцяного процвітання Тур’я Поляна катастрофічно  занепадає.

          Гідроелектростанція мала б працювати дев’яносто днів у році, але місцеві жителі стверджують, що гул турбін чують безперервно протягом цілого року, аелектроенергію використовують не для села – її продають державі.

      У всіх випадках при будівництві гідроелектростанцій на території закарпатських сіл необхідно враховувати насамперед позицію громади, а не чиїсь комерційні інтереси. А влада, лобіюючи будівництво ГЕС, намагається уникнути відкритих громадських слухань, рішення приймати  кулуарно, у вузькому колі, уникаючи відкритого діалогу з місцевими громадами. В таких діях представників влади чітко вбачається і корупційна складова.

        Не можна ставити природу Закарпаття, його туристично-рекреаційне майбутнє в залежність від інтересів ділків, які, прикриваючись тезами про «зелені кіловати», розбудовують масштабний бізнес.

        Тому ми змушені просити Вашого реагування щодо вирішення цього питання, бо якщо й надалі повністю ігнорувати дану проблему то станція потужності у тисячу кіловат призведе до катастрофічних наслідків нашої області.

1 comment

Коля says:

Я думаю що побудувати атомну електростанцію теж ніколи б не змогли ні в одному місці світу якби кожного питали… Всі користуються електрикою тому треба будувати. А якщо буде газова війна з рф то нагрузка на ее виросте в 2 раза мінімум. Шо тоді?

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *