Командиру роти ужгородських патрульних загрожує до 8 років позбавлення волі за незаконне затримання громадян

поліція4Слідчим відділом прокуратури Закарпатської області завершено досудове розслідування та скеровано до суду з обвинувальним актом кримінальне провадження стосовно командира роти Управління патрульної поліції у містах Ужгороді та Мукачеві Департаменту патрульної поліції, який незаконно затримав двох ужгородців.

Досудовим розслідуванням встановлено, що лейтенанта поліції, командира роти Управління патрульної поліції у містах Ужгороді та Мукачеві Департаменту патрульної поліції було викликано у один з нічних клубів міста Ужгорода для первинного реагування на повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення щодо відвідувача вказаного розважального закладу. Прибувши на місце, лейтенант поліції також отримав від одного з відвідувачів клубу усне повідомлення про крадіжку телефону, на яке не відреагував.

Натомість, командир роти патрульної поліції, за відсутності  будь-яких законних підстав, перевищуючи свої службові повноваження, надав незаконний наказ підлеглим йому по службі працівникам патрульної поліції, безпідставно застосувати до обох ужгородців фізичну силу та спеціальний засіб – кайданки, з метою їх адміністративного затримання та доставлення до Ужгородського відділу поліції ГУ НП в Закарпатській області.

До того ж, у  ході незаконного застосування фізичної сили та спеціального засобу – кайданок,  одному з потерпілих спричинено тілесні  ушкодженні у виді відривного уламкового перелому вінцевого відростку ліктьової кістки, які згідно висновку судово-медичної експертизи відносяться  до  тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Тепер суд вирішуватиме долю командира роти патрульної поліції, який звинувачується у перевищенні службових  повноважень працівником правоохоронного органу, тобто умисному вчиненні працівником  правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому повноважень, що супроводжуються насильством, застосуванням  спеціальних засобів і є такими, що ображають  особисту гідність потерпілого (ч. 2 ст. 365 КК України).

Довідка:

ст. 365 ч.2 КК України – перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, якщо вони супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *