“Іде війна, а ми перебираємо призовниками”, – ужгородський військком

журавльовмвВійськовий комісар Ужгорода Микола Журавльов пропонує мобілізувати на фронт віруючих, чоловіків з багатодітних родин та осіб, що скоїли дрібні злочини. В Україні йде страшна війна, а мобілізація до Збройних сил здійснюється за законодавством мирного часу – заявив він в ексклюзивному коментарі ІБ “Правий”.

Внаслідок цього не виконуються завдання з призову, а армія не має достатньо резерву на випадок масованого наступу терористичних військ. На думку Журавльова, треба змінювати нормативно-правову базу і мобілізовувати значно більше категорій людей. Зокрема, переглянути Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ (Наказ Міністра оборони від 14.08.2008, N 402) і вивести з переліку незначні недуги, які не дозволяють мобілізацію багатьох призовників.

“Тут виходить як: в державі йде неоголошена війна, а ми перебираємо людьми. Тобто, я вважаю так: якщо є така проблема в державі, то треба змінювати 402-й наказ стосовно того, чи придатна людина (до служби ) чи не придатна, – і без обмежень. Тому що самі розумієте, 24 серпня може бути наступ цих терористичних російських військ. І де ми будемо брати людей? Тому треба, щоб ішло накопичення ресурсів, навіть із тимчасово непридатних до служби, щоб ми могли їх представити потім в ті чи інші військові частини. Це питання не врегульоване. Його потрібно врегульовувати на рівні Кабміну”, – сказав Журавльов.

Він вважає, що зміни слід починати із Закону про мобілізаційну підготовку і мобілізацію, зокрема зняти норму про звільнення від військового призову людей, які не можуть воювати,з релігійних переконань, і звільнення батьків із багатодітних родин з трьома дітьми.

“Чому, якщо людина є членом якоїсь конфесії, вона не може йти капеланом в АТО? Може йти! Я прибув із зони АТО в липні. Наших капеланів там на пальцях можна перерахувати. То чому представники різних конфесій не підпадають під мобілізацію – я не розумію!”, – сказав Журавльов.

Він переконаний: в такий критичний час кожна людина має бути задіяна в захисті країни.

“Тобто, тут треба робити кардинальні зміни. Розумієте, коли мирний час – то є мирний час і, дійсно, можна керуватися цим 402-м наказом. А коли в державі іде неоголошена війна, і особливий період, і ми перебираємо людьми… Мене в академії вчили так, що коли є угруповання противника, то нам треба створювати ще більше угруповання і підлаштовуватися до тактики противника. Дивіться, противник на першу лінію оборони кидає зеків, наркоманів, алкоголіків, а ми що робимо? – а ми на першу лінію оборони кидаємо патріотів, яких там вибивають!”, – зазначив він.

Воєнком додав, що Україні нічого не заважає мобілізувати на фронт людей, які скоїли дрібні злочини і хочуть воювати в АТО. Він також назвав недостатньою протидію в українському тилу “п’ятій колоні”, яка деморалізує потенційних призовників і підбурює проти служби в ЗСУ.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *