Гуртожитки УжНУ приймають студентів

гуртожиток27 серпня розпочалося поселення першокурсників у гуртожитки УжНУ. У першу чергу селять студентів пільгових категорій: сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей, батьки яких загинули при виконанні службових обов’язків; дітей шахтарів; інвалідів I–II гр.; дітей чорнобильців; напівсиріт та осіб з неповних сімей; студентів з багатодітних сімей (відповідно до чинного законодавства); студентів, які мешкають у віддалених районах (областях) України; іноземців.

Цьогорічним поселенням займаються заступники деканів та студентські активи факультетів: голови профбюро та громадські декани. Кожен факультет дістав певну квоту на місця в гуртожитках. Зрозуміло, що враховували кількість поданих заяв, інформацію про які надавали відбіркові комісії кожного структурного підрозділу.

Для того, аби мати місце в гуртожитку, абітурієнт, заповнюючи документи про вступ до вишу, ставив позначку про потребу поселення. У визначений день, залежно від того, на якому курсі навчається студент, він приходить до комісії, де звіряє паспортні дані та перевіряє легітимність документа, який підтверджує пільговий статус, якщо такий є. Після цього отримує банківські реквізити університету, на які сплачує авансовий платіж за проживання – 150 грн. Інші 100 грн сплачує коменданту на утримання гуртожитку. Далі слухає інструктаж з техніки безпеки, дістає тимчасову перепустку до того моменту, поки не пропишеться в гуртожитку, та ключі від кімнати.

Федір Шандор, проректор УжНУ з науково-педагогічної та виховної роботи:

«Для нас важливо не просто забезпечити місцями студентів, а й регулювати логістику поселення. Краще, коли факультет, на якому студент навчатиметься, і гуртожиток, в якому житиме, розміщені поряд. Є й інший момент: деякі студенти привели свою кімнату в належний вигляд самостійно, так би мовити, підлаштували під себе. Ми не можемо їх звідти виселяти – має ж бути й моральний бік питання.
Проте є дуже дивна проблема, зрозуміло, що вона тимчасова. Багато студентів написали заяву на отримання місця в гуртожитку. Але паралельно знайшли чи ще знаходять собі квартири і нас про це не повідомляють. Для них тримаємо місце, не віддаючи пріоритету іншим, а потім виявляється, що в гуртожиток ніхто з них не заселяється. Проте ми впевнені, що за перші два тижні вересня, кожен, хто претендує на місце в гуртожитку, його отримає».

Христина Ярема, голова профбюро філологічного факультету, студентка 5-го курсу:

«Поселення студентів-першокурсників має особливий характер. Тут ідеться про докладне пояснення і постійне повторювання одного і того ж, адже багатьох речей першокурсники ще не знають.
Оформляючи заяви та поселяючи охочих, намагаємося з розумінням до них ставитися, враховувати їхні побажання, бо ж, скажімо, є ситуації, коли родичі (брати, сестри) не хочуть жити окремо. Намагаємося максимально врахувати побажання.
У цілому все проходить дуже спокійно, без криків чи штовханини. Всіх вислуховуємо і даємо належну відповідь. Навіть якщо склалася така ситуація, що сьогодні когось не поселили, а таке є, то до 10 вересня всі ці люди отримають бажане місце в гуртожитку».

Наразі процедура поселення в гуртожитки завершилася тільки для першокурсників. Наступні дні, тобто з 28 до 31 серпня, свої кімнати займатимуть 2–6 курси.

Світлана Лапига

mediacenter.uz.ua

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *