Громада заблокувала незаконне будівництво хустської ГЕС (ФОТО)

Не дивлячись на публікації в ЗМІ, негативну реакцію та невдоволення громадськості,а також на порушення збоку будівництва міні-ГЕС в Н. Бистрому Хустського району,  реагування з боку правоохоронних органів не відбулось.  Будівництво проходить  досить швидко не дивлячись на нерест риби,  більшість  з якої внесено до Червоної книги.

гес  Але покривання цього будівництва владою не зупинить громаду. Сьогодні на будівництво навідались людиди з Міжгір’я та Хустщини, контролювали ситуацію представники Правого сектору, ВО «Свобода»,  щоб громада поводила себе в межах закону .

  Нехтування інтересами громади може викликати ще більший резонанс . Були тут присутні рибалки з Ужгороду , Мукачева, Хуста, Міжгір’я , які вимагали заборонити виконання робіт на період нересту і нерозуміли куди дивиться екологія та рибоохорона .  

  Громадськість була вражена об’ємами робіт, які проводяться без відповідних дозвільних документів ,що мають бути на  будівництві екологічно небезпечного об’єкта.  І знову на місці будівництва відсутній стенд, який характеризує будівництво . Щоб знизити градус напруги нами було запропоновано підрядчику провести обговорення в залі Хустської РДА і показати наявні документи дозвільного характеру в підрядчика . Також була скликана Громадська рада при Хустській РДА .

 Багато цікавого дізналась громада про це будівництво , що  викликало ще більше занепокоєння ( це ляже в сюжет журналістського розслідування корупції та ґешефту і порушення кримінальних справ  ) .

  Як лобісти проекту тут були сільський голова Н.Бистрого, керівник проекту будівництва  Кинів- депутат обласної ради від Батьківщини , керівник Хустського РЕМ , директор Теребле – Ріцької ГЕС .

Як стало відомо всім , що є дозвіл  тільки на підготовчі роботи по будівництву ,що виключає будівництво самої ГЕС та проведення земельних робіт  . Не було представлено повного пакету дозвільних документів ,що визвало ще більшу критику та не заспокоєння громади та голів громадських організації ( на це засідання відмовились прийти представники влади та прокуратури , що викликало підозру громади ).  Всі різко засудили це будівництво і вимагали негайного зупинення проведення робіт . Було запропоновано провести обговорення будівництва і з іншими  громадами села Іза, Горінчево, Березово , громади міста Хуст і термінового втручання екології та природоохоронної прокуратури .  

   Якщо не буде відповідного реагування з боку влади то громадськість самостійно стане на захист власних прав і сама зупинить це будівництво , яке може нанести шкоду природі та екології . Представники політичних партій запевнили, що звернуться до депутатів ВР України , деякі пообіцяли звернутись до кандидатів  в президенти Ляшка , Порошенка, Тягнибока, Тимошенко, щоб ті перевірили законність цього будівництва, яке пов’язують з депутатом від ПР Клюєвим та його програмою зеленої енергетики , через яку викачуються кошти з бюджету України.

Представники забудовника чіткої відповіді не надали, тому громадськість пообіцяла тримати все це на контролі і не  радить нехтувати інтересами та терпінням  громади двох районів та міста Хуст.  

 Матеріали та фото Келемена Романа

гес2

 гес3

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *