Голова Закарпатської ОДА прокоментував загибель 5-ти поліцейських

пістолет– Як працівник органів внутрішніх справ із 37-річним досвідом роботи, не можу промовчати про трагедію в Княжичах, внаслідок якої загинули п’ятеро правоохоронців, – заявляє Геннадій Москаль. – За свою довгу кар’єру я планував і проводив дуже багато спецоперацій зі знешкодження небезпечних озброєних злочинців. І горджуся тим, що не допустив жодного випадку, щоб хтось із моїх підлеглих чи затриманих загинув. Більше того – за всю історію існування МВС України не пригадую жодного випадку, коли загинула одразу така кількість правоохоронців. І головне – не від рук озброєних злочинців, а в результаті перестрілки між собою. Висловлюю щире співчуття рідним і близьким загиблих…
А тепер скажу, як професіонал.
Про те, що в Київській області діє банда озброєних злочинців, які «чистять» будинки заможних громадян, відомо вже більше двох років. Для знешкодження банди має готуватися спеціальна операція із планом, де все розписано по пунктах. Я сам неодноразово писав такий план, особисто виїжджав на місце і вивчав усі деталі, щоб не допустити якихось трагічних випадковостей. Перед проведенням спецоперації мав бути створений штаб під керівництвом начальника обласної поліції або його заступника, який відповідає за кримінальний блок. Штаб цілодобово відслідковує хід операції й реагує на виклики, які не були передбачені планом. Цей штаб мав знати, що в будинку по сусідству спрацювала сигналізація, і на місце виїхала поліція охорони (колишня Держслужба охорони). І негайно попередити як керівництво поліції охорони про те, що в поблизу готується спецоперація карного розшуку, так і своїх оперативників, що зараз на місці з’явиться поліція охорони.
Тепер у мене питання – чи вчив хтось поліцейських проводити спецоперації із затримання озброєних злочинців? Чи був написаний план спецоперації? Чи створили штаб, який відслідковував хід проведення операції? Чи знав штаб, що в Княжичі виїхала поліція охорони? І чи попередив про це своїх оперативників, щоб не допустити трагічної перестрілки? Відповідь на ці питання має дати Генпрокуратура в ході розслідування трагедії, але я на 99,9 відсотків упевнений – не було ні плану спецоперації, ні самого штабу!
Трагедія сталася через відсутність координації дій правоохоронців із різних структур.
Поліція охорони не підпорядковується поліції Київської області, яка мала готувати спецоперацію, а підпорядковується напрямку МВС (до речі, так само, як і багато інших підрозділів, які раніше діяли в одній системі координат). Тому коли хлопці з охорони виїхали до будинку, де спрацювала сигналізація, вони не знали, що поблизу засіли оперативники, які чекають озброєних бандитів. А оперативники не знали про поліцію охорони. Це розбалансування служб зроблено в ході «реформи поліції». Єдиний керівний центр МВС зруйновано, професіоналів, які мали величезний досвід оперативної роботи, вигнали, бо вони не пройшли так звану атестацію, а на їх місце набрали недосвідчених людей, які не можуть професійно спланувати спецоперацію й кидають під кулі своїх підлеглих. І знаєте, що найсумніше? Що «реформатори», які розвалили професійне ядро міліції (яка б вона не була, але таких випадків за всю її історію не було!) пішли з посад, а дехто навіть утік з України. А ми зараз маємо наслідки їхньої роботи!
Я ще раз висловлюю щире співчуття рідним і близьким хлопців, які загинули в Княжичах через дрімучий непрофесіоналізм свого керівництва.

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *