Футбольних фанатів поставлять за межі закону

Через “антифанівський” закон Віталія Захарченка, за яким квитки продаватимуть за паспортами, щоб ідентифікувати уболівальників, на трибунах може розпочатися справжня війна

Думаючі вболівальники розуміють, що в нормальній країні закон щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів може покращити ситуацію на стадіонах. Але ми бачимо, що закони в Україні працюють тільки проти людей. Влада використовує їх у власних інтересах. На власному досвіді можу сказати, що раніше міліція ставилася до нас зухвало. Вони відстежували нас, могли прийти додому, залякували.

Зараз буде ще гірше. Вони хочуть знищити фан-рух в Україні. Владі не вигідно, що на стадіонах люди можуть висловити свою думку і погляди на речі, які відбуваються в країні. Владі буде простіше розколоти фанатські угруповання, але постраждають не тількі люди, які палять файери чи кричать “Спасибо жителям Донбасса…”. Це торкнеться навіть невинних глядачів, бо в нашій країні існує вибіркове правосуддя.

Угрупованням, які підтримують “Шахтар” чи “Металіст” буде легше. Особливо донецьким фанам. Припускаю, що там клуб зможе посприяти тому, щоб квитки продавалися не за паспортами. Ставлення до фанів зовсім інше. Їм дозволять навіть недозволене, бо це улюблений клуб президента Януковича та всієї донецької братії.

Київським, львівським, дніпропетровським та іншим фанам буде дуже важко. Я впевнений, що люди будуть приходити на фан-сектори в масках. Фани будуть палити файери, а міліція, звісно, буде карати вибірково. Через це може розпочатися справжня війна між фанами та “бійцями” Захарченка. Ми не дозволимо карати людей вибірково. На кожну незаконну та несправедливу дію міліції в нас знайдеться протидія. Події на Грушевського стали доказом того, що вулиця готова відстоювати власні права. Сподіваюся, що фанам не доведеться силою доводити своє право на футбол. Звісно, “антифанівський” закон Захарченка призведе до того, що деякі вболівальники стануть маргіналами. Але більшість фанів вже і так налаштовані радикально.

карпати3Влада каже, що люди не приходять на стадіон через хуліганів. Звісно, хулігани – це проблема. Їх можна виховувати законом, якщо він працюватиме правильно. Але цей закон лише погіршить відвідуваність матчів. Людей змусили міняти валюту з паспортом – вони погодились. Але футбол – це зовсім інше. А якщо вони вирішать, що ходити в театр і кіно можна буде лише з паспортом? Люди не вірять владі, вони не поважають владу, вони не хочуть надавати паспортні дані, щоб купити квиток на футбол. Відвідуваність матчів погіршиться. Можна сказати, що українські клуби точно не зможуть розраховувати на прибуток від продажу квитків у майбутньому. А що там казали про фінансовий “фейр-плей”? Хочеться вірити, що знайдеться розумний вихід з цієї ситуації.

espreso.tv

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *