Categories Новини

Фестиваль кухарської майстерності ріплянки в Колочаві стає традиційним

В Закарпатті щороку проводиться чимало різноманітних фестивалів на основі колоритних народознавчих традицій та звичаїв. Своєрідністю та оригінальністю привабливо красується у їхньому вінку колочавський фестиваль ріплянки.

ріплянка  Перший в Україні фестиваль ріплянки, ініційований і матеріалізований відомим меценатом та громадсько-політичним діячем, краєзнавцем-практиком Станіславом Михайловичем Аржевітіним, відбувся  у 2013 році в дислокованому на просторах Тереблянської долини у мальовничому опришківському селищі Колочаві, вписаному в світову літературу відомим чеським письменником Іваном Обльбрахтом. Нині Колочава вже визнається майже всіма своєрідним центром найліпшого приготування ріплянки серед навколишніх населених пунктів, а можливо й масштабнішим.

Золотисте картопляне пюре (мняцкана ріпа) у перемішку з кукурудзяним борошном і манною кашею, іншими складовими (таємниця кухарки), приправлене маслом й сметаною готується кожною газдинею за власним рецептом.  Обовʻязковим доповненням смачнючої страви, яка, здається,  готується місцевими жителями з часу створення  Богом людини, служить фріга – гаряча овеча бринза з шкварками і підлива з м’ясом або грибами.

Три кити  – ліс, худоба і картопля віками були основою виживання верховинського населення Закарпаття. Була картопля – було життя! Вона готувалася найрізноманітнішими варіантами – вареною, печеною, смаженою у численних різновидах. І ніколи не приїдалася. Вживали картоплю практично круглорічно. Компонентами доповнення і наповнення картопляних блюд були такі складові, які росли поруч і були їстівними – гриби, підсмажене сало, баранина,  телятина, бринза, вурда, кукурудзяна мука тощо. А головне – мачанка, тобто різні соуси-приправи, що готувалися на основі сметани та інших підручних складових.

ріплянка2  Узвичаїлося, що фестиваль проводиться щороку в третю суботу червня, коли соковита і яскраво-світлозелена травиця радує око і ніби запевняє – корму худобі буде вдосталь, а прогріті до випарування із повсякденної свідомості зимової холоднечі повітря й земля, доброзичливо і старанно викликають і видручають колочавців на лоно оновленої й багатої та грайливої природи.

Господар, член правлінь Закарпатської обласної організації та Національної спілки краєзнавців України С. М. Аржевітін, оргкомітет та місцевий краєзнавчий осередок запрошують цьогоріч гостей на четвертий фестиваль ріплянки 18-19 червня до музейного комплексу «Старе село» у Колочаві. Розпочнеться дійство о 14  – годині на галявині, серед оригінальних історичних архітектурно-мистецьких експонатів.

Правда, нинішнього року формат фестивалю буде дещо змінено й удосконалено. Крім колочавців до участі в ньому запрошені майстрині з приготування ріплянки з навколишніх сіл Тереблянської долини – Вільшан, смт. Міжгірʻя,  Негровця, Німецької Мокрої, Руської Мокрої, Синевира та  Синевирської Поляни. Вперше на фестивалі будуть представлені «ріпляники» з окремих сіл сусіднього Тячівського району. Обовʻязковою умовою їх участі є приготування основної страви фестивалю – ріплянки.

В організації та проведенні фестивалю кулінарного мистецтва щороку беруть участь краєзнавці місцевого осередку.  Вони головні дійові особи усіх театралізованих сценок  свята. До прикладу,  інформаційно насиченою постала на відкритті (під час проведення другого фестивалю) нова експозиція «Культура Колочави», розміщена у спеціально зробленому вагончику під назвою «Кіно-книгарня». Відкрив оригінальну і змістовну виставку краєзнавець місцевого осередку Юрій Радівілов в одязі дяка – літописця Івана Лугоша, автора рукопису «Перло драгоценноє со Євангелієм» (1747 р.). З 1956 року сільський літопис, на честь якого декілька років тому відкрито пмʻятний знак біля Святодухівської церкви в с. Колочаві, зберігається у Закарпатському краєзнавчому музеї.

Тема фестивалю 2015 року була архіактуальна – примирення. Порозуміння прагнули мадярські гонведи, радянські кадебешники, німецькі солдати, вояки УПА, опришки, представники єврейської громади, москаль та берюв (сільський голова).

Для бажаючих навчитися готувати ріплянку досвідчені кухарки провели майстер-клас  з детальним роз’ясненням особливостей приготування оригінального блюда.

Нинішній стан у державі, зокрема, агресія на сході,  формує певні особливості складових фестивалю.  З першого фестивалю, щороку, всі гроші, зібрані оргкомітетом на фестивалі, перераховуюься на конкретні потреби Закарпатського батальйону, що дислокований в зон АТО. Тим самим учасники  свята і гості демонструють єдність з борцями за цілісність і щасливу долю української держави.

ріплянка3Четвертий фестиваль ріплянки чекає на Вас. Він приурочений 55-річчю від дня народження його ініціатора і організатора  – Станіслава Михайловича Аржевітіна. Про своє бажання взяти участь в його роботі може заявити кожен бажаючий до 10 червня 2016 року за  телефоном 050 822 88 82. З його програмою також можна ознайомитися на сайті www.kolochava.com

Голова правління Закарпатської обласної

організації Національної спілки краєзнавців  України                                                              М В. Делеган

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *