Фахівці Закарпатської митниці ДФС виявили 10 «липових» медичних довідок

словацькі номериПрацівники Закарпатської митниці ДФС протягом січня-лютого 2016 року виявили 10 фактів надання громадянами, власниками транзитних автомобілів, до митниці медичних довідок, які фактично медичними закладами не видавались.

Зауважимо, що підтвердження факту аварії або дії обставин непереборної сили здійснюється власником товару або уповноваженою ним особою, перевізником чи особою, відповідальною за дотримання митного режиму, шляхом подання до митного органу, в зоні діяльності якого перебувають ці товари, документів про поломку транспортного засобу або про хворобу.

За порушення встановленого порядку переміщення товарів транзитом перевізник притягується до адміністративної відповідальності, передбаченої МК України.

З метою перевірки фактів, що посвідчуються документами, поданими громадянами, про поломку транспортного засобу або про хворобу, Закарпатська митниця ДФС направляє запити до інших державних органів, установ та організацій (п. 8 ч.1 ст. 336 МК України).

Як зазначалось раніше, транспортні засоби особистого користування постійно зареєстровані у відповідних реєстраційних органах іноземної держави, що підтверджується відповідним документом, ввозяться громадянами резидентами на митну територію України відповідно до вимог ст. 381 МК України.

Нагадуємо, що транзит – це митний режим, відповідно до якого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома органами доходів і зборів України або в межах зони діяльності одного органу доходів і зборів без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до п.57 ч.4 Митного кодексу України товари – будь-які рухомі речі, у тому числі ті, на які законом поширено режим нерухомої речі (крім транспортних засобів комерційного призначення), валютні цінності, культурні цінності, а також електроенергія, що переміщується лініями електропередачі.

Перевізником є особа, яка здійснює перевезення товарів через митний кордон України та/або між органами доходів і зборів на території України або є відповідальною за такі перевезення.

Відділ комунікацій Головного управління

ДФС у Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *